Недостиг на медици в болниците в страната, крепят се на пенсионери

Тенденцията е от години, коментират специалисти

Област Добрич се нарежда на предпоследно място в страната по лекари на глава от населението за втора поредна година. Това показват данните на Националния статистически институт. Водещи по показателя са областите, в които има медицински университети, а на последно място е област Кърджали.

Най-чувствителна е липсата на специалисти по хематология, инфекциозни болести, ревматология и ендокринология.

„Това е тенденция, която е доста, доста, доста отдавна. Според мен се дължи на дълго продължило неправилно регулиране на процесите в здравеопазването – тежка система, инертна система. Когато там се направят грешки, тези грешки много дълго време след това не могат да бъдат оправени“, коментира пред БНР д-р Валери Веселинов, председател на Регионалния лекарски съюз. Той е категоричен, че държавата неглижира здравеопазването като приоритет.

„Всички почват за правят реформи. От тия реформи нашата система е на това положение.“
Д-р Веселинов определя като пагубно разбирането, че след като всяка година се отделят все повече пари за здравеопазване, проблемите се решават от само себе си.

Според директора на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков, има отделения, които продължават да работят благодарение на работещите пенсионери. „Всеки един малък областен център, както е нашата болница, има такива затруднения.“

Няма урология, няма отделение по очни болести, лабораторните специалисти са дефицитни, изтъква д-р Желязков.

За последната година и половина ръководството на областната болница е привлякло над 15 млади специализанти.

„Бяхме гледани като просяци на пари, всичко обръщаха в пари. А ние не искахме пари, искахме организация, която да позволи да спечелим пари. Ние сме търговски дружества и трябва да печелим, за да можем да се издържаме“, коментира пред БНР д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници, което представлява повече от половината общински болници. Той нарече ситуацията драматична.

„Младите мигрират, възрастните умират, деца не се раждат – нацията върви към обезличаване. Малкият град е неатрактивен, той не може да привлече кадри. Ние работим в региони, където населението е безкрайно бедно, на дъното на обществото по социалния му статус“, очерта картината по региони д-р Тотев.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене