Екскметът на Разлог Кр. Герчев напусна болничното легло, за да се яви във ВАС по делото си срещу КПКОНПИ

Бившият кмет на Разлог Красимир Герчев напусна предсрочно болничното легло, за да се яви на делото пред 5-членния състав на Върховен административен съд, свързано с предсрочното му освобождаване като градоначалник на общината. Във ВАС Герчев обжалва влязлото в сила решение на същия съд, което потвърди акта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, заради който Герчев трябваше да напусне кметския кабинет 17 месеца преди изтичане на мандата му.

Заради влизането си в болница първоначално Герчев изпрати във ВАС молба делото да бъде отложено, но в крайна сметка реши да не се съобрази с лекарите и да напусне тихомълком болницата, за да пътува до София. Там той се появи с адвокат Атанаска Богоева, като оттегли пълномощията на досегашната си защитничка Р. Христова.

Влизането на делото за втори път в същия съд стана възможно заради новите приложени писмени доказателства от страна на Герчев – протокол от проверката на разходите по проекта за саниране на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство, заради който КПКОНПИ го обяви в конфликт на интереси, тъй като се вписал като ръководител по този проект.

Според адвокат Богоева представеният протокол е доказателство за разходване на държавни средства в публичен интерес и по тях Герчев не е страна.

Срещу това остро протестира юристът на КПКОНПИ, според когото това не е ново доказателство и не отменя същността на констатациите на комисията.

Решението си съставът на ВАС, който е последна инстанция, обеща в срок, който е 1 месец.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене