Заключителна среща по проект „Да играем и учим за младостта”, по програма Еразъм + в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

В периода 19 юни – 24 юни 2022 г. в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово се проведе заключителна работна среща по проект „Да играем и учим за младостта” по програма Еразъм+. В срещата участваха училища от Итеа Кардитса (Гърция – координатор на проекта), България, Лозово – Северна Македония и Вила Нова де Гайа – Португалия. През петте дни участниците в Проекта проведоха множество работни ателиета с техните връстниците, представиха своите презентации. Това е последната работна среща по този проект.

Първият работен ден от срещата започна с легендата в женския футбол Евдокия Попадинова, която запозна гостите с тайните на своята кариера. Тя много внимателно им разказа за своите житейски предизвикателства и показа на гостите някои от своите трофеи. След срещата координаторът на проекта – г-жа Анна Карамурту покани всички, включително и гранд дамата на женския футбол и директора на училището – г-жа Петрелийска, да засадят заедно маслиново дърво. Според преданията Маслиновата клонка е символът на мира. Денят продължи с кратък концерт за добре дошли. Изпълненията на хаджидимовските ученици бързо грабнаха вниманието на гостите.

Вторият ден започна с волейбол, след което ученици от 4 европейски училища твориха чрез калиграми и акростихи върху темата „Приятелство“. Те създадоха страхотни „шедьоври на изкуството“. След обяд посетиха всички заедно Исторически музей – Гоце Делчев. За пореден път музеят се оказа предизвикателно място за европейските учители и ученици.
Третият ден от последната работна среща по проект „PLAY“ – програма Еразъм +, отведе хаджидимовските гости чак до парка на танцуващите мечки и FUN парк Рила, които се оказаха истинска атракция за чужденците. Какво по-добро място от това за провеждане на учебен час, посветен на природното многообразие.

В четвъртък (22/06/2022 г.) образователни екипи, работещи по проект „Да играем и учим за младостта“, участваха във фестивалa „Да се върнем към игрите в наши дни“, който намери място в СУ „Никола Вапцаров“-гр. Хаджидимово. Този фестивал на игрите е създаден, за да измери спортните способности на учениците според целите на проекта.
Чрез тази игрива учебна дейност се подчертава необходимостта от интегриране на играта като средство за учене в образователната практика. Не трябва да се пренебрегва факта, че тя – играта, е важна за развитието на децата и младите хора. Под ръководството на старши учителя по физическо възпитание – г-жа Милена Шопова се проведоха няколко игри, с които тя успя да събуди спортния дух у учениците:
1. Щафетната игра с конуси.
2. Играта с обръч се оказа много интересна за учениците. Те преместваха обръчите до последния играч, без да ги докосват.
3. Третата игра – играта със столове, повдигна емоционалния градус на МАКС, докато
последната игра отново разтопи леда между тях. Това бе играта „Дърпане на въже“.

По стара българска традиция всяко събитие завършва с истинско българско хоро и вапцаровци не изневериха на традицията. Те импровизираха флашмоб с българско хоро, чрез което приканиха европейските приятели да се хванат на него. Но всичко не свърши до тук. Вечерта се проведе прощалната ГАЛА вечер по време, на която координаторът на проекта г-жа Заприна Глушкова и директора на училището – г-жа Вангелия Петрелийска връчиха на всички участници сертификати за добре свършената работа. В края на вечерта раздялата беше тежка за всички, за някои от участниците завърши със сълзи. Казаха си „Сбогом“ с уговорката за бъдещи партньорства по други теми.

„Ефектът от проекта върху нашите учeници и колеги е осезаем. Разбрахме, че игрите могат да съживят Негово Величество Ученика и да направят учебния процес много по-привлекателен и ефективен. Приключи и втория наш Еразъм проект на тема „Да играем и учим за младостта“. Целта ни бе да се справим с трудностите, срещани от нашите ученици при организирането на игри. Пет училища от пет страни решихме да си сътрудничим и обсъдим въпроса заедно. Въпреки че проектът се изпълнява официално на френски език, ние решихме да насърчим комуникацията на всички езици на страните партньори.

По време на дейностите, организирани по този проект, ние – учениците и учителите, разбрахме, че народите могат да се опознаят и да се обединят, за да бъдат по-силни заедно, независимо от това, че са различни. Защото за да открием другите, техния начин на живот – пътуването е най-добрият начин.“ – писа на своята страница в социалните мрежи координаторът на проекта Заприна Глушкова. Тя отправи още своята благодарност към учениците си, колегите и директора на училището за безрезервната си подкрепа.

Госпожа Вангелия Петрелийска – директор на училището, пък сподели за нашата медия:
„Вече 12 години учениците на СУ „Никола Вапцаров“- гр. Хаджидимово имат щастливата възможност да трупат опит с международно измерение – 36 европейски училища са посетили нашето училище и в още толкова наши ученици са пътували, за да трупат опит…
Програма ЕРАЗЪМ+ позволи на нашите ученици да стъпят и на карибски бряг през месец февруари 2020 г. Забележително е как запознанствата чрез ЕРАЗЪМ ни превръщат в приятели за цял живот.“

Нека припомним за нашите читатели, че през февруари 2022 г. училището приключи успешно друг Еразъм проект – „Калейдоскоп“, а учениците имаха възможност да създадат много нови приятелства и да преживеят много незабравими моменти. Хаджидимовските ученици са истински късметлии да учат в училище с толкова много Еразъм проекти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене