Изкуствен спътник на НАСА с удивителни открития за Марс

51763-632x358

Изкуственият спътник на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), който бе изпратен на Марс в края на миналия месец, показа първите си научни резултати, пише Space.com.

MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission) e създаден, за да помогне на учените да разберат защо Марс се е превърнал от топъл и влажен свят в студената и суха планета, която познаваме днес. Космическият апарат навлезе в орбитата на Червената планета на 21 септември и вече изпрати нова удивителна информация за горната й атмосфера.

Само от данните, събрани при тестването на инструментите на MAVEN учените са успели да създадат едни от най-изчерпателните карти на азота, кислорода, въглерода и озона в марсианската атмосфера. Един от инструментите дори е събрал данни за енергизираните частици, насочени към Марс от мощно слънчево изригване. Сондата все още не работи на пълни обороти. Новата информация е събрана по време на включването на инструментите й от наземната контролна база след пристигането й в орбитата на Червената планета.

“Видяното досега е наистина интригуващ намек за това, което предстои”, казва ръководителят на научната мисия на MAVEN Брус Яковски от Университета на Колорадо. Изследователите, работещи със сондата не са успели да проследят как точно енергизираните частици са повлияли на атмосферата на Марс, тъй като не всички инструменти са функционирали в този момент. При следващото изригване обаче космическият апарат ще е в пълна готовност, уверени са учените. Смята се, че слънчевата активност може да е една от причините за изчезването на марсианската атмосфера с течение на времето.

В момента операторите на Земята придвижват MAVEN към по-ниска орбита, където ще може да извършва повече наблюдения на атмосферата и да разбере как част от нея изтича в открития космос. Сондата ще започне същинската си научна мисия след около две седмици, посочват от NASA. MAVEN се подготвя и за наблюдението на изключително близкото преминаване на комета покрай Червената планета на 19 октомври. Леденото небесно тяло ще се доближи на 140 000 километра./24 часа/

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене