Асамблите „Филип Кутев” и „Иван Вълев” сътвориха празник на българския фолклор

Ансамблите „Филип Кутев” и „Иван Вълев” сътвориха празник на българския фолклор в Плевен. Двучасовото шоу под скалите на кайлъшкия каньон завладя най-голямата открита сцена в града – летен театър „Кайлъка”.  Двата състава изпълниха със съдържание красивото мото на концерта под открито небе: „Свирни и песни правят магия, танцът е тяхната бурна стихия”, съобщи БТА.

 

БТА

 

Певци, танцьори и инструменталисти зарадваха с изкуството си хилядното множество. Държавният фолклорен ансамбъл, създаден от легендарния Филип Кутев през 1951 г., доказа в Плевен, че и днес успешно опазва и развива традициите и е истинска висока школа за сценично фолклорно изкуство.

 

БТА

 

Ярко бе присъствието на оркестъра, на солистите – особено колоритни бяха двамата гайдари, на хоровия и танцовия състави. Зрителите ще помнят дълго внушителната музикално-танцова картина с шопски фолклор, както и звънките изпълнения на песни като акапелната „Събрали са се девет баби” и емблематичната „Дилмано, Дилберо”.

 

БТА

 

Радост за присъстващите донесе също изявата на Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев”, който се представи в голям състав – хор, оркестър, много динамичен танцов колектив, който изпълни перфектно ритми в шеметно темпо. На финала дълги овации събраха ръководителите на двата професионални състава, които показаха, че са сред водещите в тази сфера в страната.

 

БТА

 

Тази лятна програма със свободен вход – подарък за плевенчани от Общината,  събра ценители на народните песни и танци от всички поколения, включително много млади семейства с деца,  гости от региона на Централна Северна България. Това е вторият голям фолклорен концерт това лято на знаковата за града „сцена под звездите” след гостуването на популярния певец Илия Луков.

БТА

 

 

БТА

 

 

БТА

 

 

БТА

 

 

БТА

 

 

БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене