На 26 юли духът на света Параскева възкръсва в църквата на село Лещен?

През 1837 година е построена и камбанарията и църквата придобива сегашния си вид. Декоративната живопис по иконостаса и иконите са с художествена стойност. Църквата е обявена за паметник на културата с местно значение. В църквата има запазени иконостас, както и стари икони на „Св. Параскева“, „Св. Неделя“ и „Св. Илия“. 

Интересното за храма е, че при ремонтната дейност след пожар, под старата мазилка на входа, е разкрит камък с две важни за черквата  години: 1898 и 1666 г. Надпис над входа върху каменна плоча гласи, че храмът е „поправен“ (ремонтиран) през 1898 г. Според местно предание 1666 е годината, през която е построена църквата „Св. Параскева“ в село Голо Бърдо, което сега е в пределите на Албания. Знае се, че българите от това село масово са се преселили в Ковачевица и Лещен, за да избегнат започналото тогава насилствено ислямизиране на християнското населени. По твърдение на възрастни хора, дошлите от Голо Бърдо преселници са взели този камък от църквата в родното им село и го положили в новият си храм, който построили тук в Лещен и също го посветили на Света Параскева.

Защо обаче? Топ Преса тръгна по следите на името на лещенската църква. Св. Параскева (Петка) е особено обичана и почитана светица в много поместни църкви. На нея са посветени и много храмове. Редно е, обаче, да различаваме…

  • великомъченицата Параскева Иконийска, родом от Икония (Мала Азия), отдала живота си на милосърдие и проповед, посечена след много мъчения също с меч по време на гонителя Диоклетиан през 303 година.

  • Света Параскева живяла в края на втория и началото на третия век. Била дъщеря на благочестиви родители, които живеели в Никония, Мала Азия. Родителите нямали други деца. Те с голяма любов възпитавали дъщеря си. Разкривали й истините на християнската вяра. Просвещавали я в Христовия закон. Параскева била още малко момиче, когато родителите й починали. Получила в наследство доста голямо богаство. Тя помнела наставленията на добрите си родители – да бъде скромна, смирена и милостива към всички, които са в неволя или болка. Параскева употребила богаството не за разкош, не за пищни ястия и пития, не за суетни удоволствия, а за дрехи на голите, храна на гладните, за подслон на странниците.

    Тя също така старателно разпространявала словото Божие. Разказвала навред за Спасителя и за Неговото дело в света. С това възбудила силна злоба у езичниците.. Параскева решила да не се омъжва. Посветила изцяло себе си на Бога и на добрите дела. Според стари народни поверия там където има следа от света Параскева, там зло не може да стигне. Ето защо бягащите от злото и насилствено ислямизиране именували черквата така. Има и поверие че на 26 юли когато е денят н асветицата тя се появавявала там.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене