Военно формирование от Сухопътните войски получи оценка „Боеготов“ за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз „Алтеа“

Военно формирование от Сухопътните войски получи оценка „Боеготов”
за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“. Проверката и оценката на бойните способности бе извършена в периода 21 – 23 юни 2022 г. в Единния център за начална военна подготовка – Плевен, от комисия, назначена от командира на Съвместното командване на силите.

В първия ден от сертификацията бяха проведени строеви преглед, проверка на планиращите документи, както и проверка на състоянието и окомплектоването с личен състав, въоръжение, бойни припаси, материални средства и индивидуална екипировка.

Бойните способности на формированието бяха оценени чрез ротно тактико-специално учение на тема „Действия на военно формирование от състава на междинния регионален резерв за поддържане на сигурността в зоната за отговорност“. По време на учението бяха демонстрирани способности по охрана на обекти, водене на разузнаване и наблюдение, изграждане на наблюдателни постове. Отработени бяха и задачи по осъществяване на контрол на придвижването в зоната за отговорност, ескортиране, отразяване на нападение срещу база, медицинска евакуация и действия на формированията за бързо реагиране /QRF/.

Всички фази на проверката бяха оценени от комисия с председател полковник Михаил Жеков – началник на сектор „Анализ, оценка, сертификация и поуки от практиката“ в отдел „Съвместна подготовка“ на Съвместното командване на силите в присъствието на контролна група от Щаба на отбраната с ръководител полковник Драгой Попов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене