Христо Иванов: Френското предложение дава най-добрите гаранции на България

„Както е известно Министерството на външните работи внесе за одобрение в Министерски съвет Френското предложение, с което изразява положителната си оценка за предложението на френското председателство за урегулиране на спора между България и РС Македония. Нашият текст съвпада с предложението на френското председателство“. Това обяви пред БГНЕС Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

„Гарантираме, че всички ангажименти, които са приети в двустранните протоколи ще бъдат контролирани на ниво Европейска комисия в Преговорната рамка и след това в Европейския съвет. С една дума България ще може да контролира това нещо. Има текст, който гарантира напълно рав-ноправието на българите в Конституцията на РСМ. По никакъв начин няма да им бъде оп-ределян друг статута.

Има много ясна гаранция, че ако властите в Скопие не променят тяхната Конституция, няма да има преговори за членство в ЕС. Това е разписано във френското предложение, което ние приемаме и така става валидно.

МВнР може да финализира двустранния протокол и да направи необходимото за постигне на максималното от Рамковата позиция на България. Те имат 5 дни да свършат тази задача. Както МВнР, така и МС може да финализират този документ в близките дни. Френското предложение и гаранциите, които получаваме са добри за България“, категоричен е Христо Иванов.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене