Маймунската шарка вече е и в България

Маймунската шарка вече е официално засечена и в България. От Министерството на здравеопазването съобщиха за два потвърдени случая у нас.

„Към 23.06.2022 г. в страната са потвърдени два случая на маймунска вариола (б.а. – шарка). Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г. И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние“, съобщават от МЗ.

„Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи“, гласи още съобщението, изпратено до медиите.

По първоначални данни и двете лица съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска шарка.

Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават, информират от здравното ведомство.

 До момента потвърдените случаи на маймунска шарка в световен мащаб са над 3330. Най-много са във Великобритания – близо 800, в Германия – над 520, и в Испания – 520. Засечени са още случаи в Португалия, Германия, Канада, Франция, Нидерландия, САЩ, Италия, Белгия, Швейцария и др.
Близо до България бяха засечени случаи в Гърция – 2, в Сърбия – 1, и в Румъния – 5.

До момента потвърдените случаи на маймунска шарка в световен мащаб са над 3330. Най-много са във Великобритания – близо 800, в Германия – над 520, и в Испания – 520. Засечени са още случаи в Португалия, Германия, Канада, Франция, Нидерландия, САЩ, Италия, Белгия, Швейцария и др.

Близо до България бяха засечени случаи в Гърция – 2, в Сърбия – 1, и в Румъния – 5.

Повечето случаи на маймунска шарка в световен мащаб са настъпили при хора на възраст от 20 до 49 години. Здравните власти подчертават, че вирусът може да се предаде по въздушно-капков път, макар и по-трудно, като е нужно по-интензивно и продължително общуване, или чрез повърхности т.е. всички са застрашени.

Относно маймунската шарка, здравният съветник на премиера Кирил Петков – проф. Радка Аргирова – обясни, че може да се предприеме ваксинация, но тя няма да е обща, а кръгова. Това значи, че се ваксинират лица от близкия кръг на доказано заразени с болестта.

В края на май съветникът в Столична община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев каза, че у нас хората над 40 г. – всички до един, са ваксинирани срещу едра шарка – т.е. имат протекция и срещу маймунската. „Маймунската шарка се предава чрез интимен контакт и също така чрез ползване на общи дрехи, общи хавлии и общо постелъчно бельо. Това трябва да се избягва. Засега рискът за нашата страна, за българите е много нисък“, успокои Кантарджиев.

Здравната агенция на ЕС съобщи през май, че маймунската шарка не се предава лесно между хората. „Предаването от човек на човек става чрез близък контакт със заразен материал от кожни наранявания на заразен човек, чрез респираторни капки при продължителен контакт лице в лице и чрез фомити“, заяви Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) в оценка на риска след избухването на болестта в неендемични държави.

В доклада се посочва, че повечето пациенти, диагностицирани с маймунска шарка в Европа, са хомосексуални мъже и „естеството на откритите наранявания в някои случаи предполага, че предаването е станало по време на полов акт“.

През юни ръководството на Световната здравна организация (СЗО) заяви за намерението си да промени името на вируса на маймунската шарка, неговите разновидности и предизвикваната от тях болест. От организацията уточниха, че наименованието на заболяването не съответства на препоръките на организацията, съгласно, които в названията не трябва да се използват имена на региони и животни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене