Нов вид измама! Събират от 225 лв. до 450 лв. от собственици на апартаменти с обещание за включване в новата програма за саниране

Собственици на апартаменти в жилищни блокове в квартал „Хумни дол“ в Перник алармират за опит за измама. Във входовете на блоковете е разлепена „Покана за общо събрание“ на етажната собственост във връзка с новата програма за саниране и как жителите, обитаващи тези сгради, могат да участват.
В един от блоковете вече е проведено такова събрание с представител, който заявил, че е „свързан“ с този проект. Той е убеждавал събралите се собственици, че трябва бързо да съберат пари, за да могат „да се класират“ в челните места по списък за следващия програмен период за саниране на сгради.
„450 лв. е сумата, която се изисква от собственици на големи жилища, 325 лв. от средните апартаменти, а от най-малките /тип гарсониера/ – 225 лв., информират потърпевши.
От МРРБ съобщиха, че новата програма за саниране на сгради ще стартира едва в края на тази година и на този етап все още няма официална информация за това как ще се процедира. По думите на хора от министерството няма да се изисква лично финансиране от хората, както е било и в първия етап от програмата, където 100% бе финансирането от държавата.
„По начина, по който е разлепена тази покана, става ясно за нелегитимно съобщение и за нов вид измама за бързо събиране на пари. Все още Министерството на регионалното развитие не е установила ред за кандидатстване по новата програма, както и не са установени законовите постановления за желаещите“, обясниха от ресорното министерство.
„Има малка вероятност след март месец 2023 г. хората от жилищните сгради, които не са успели да се впишат в програмата за саниране, да трябва да заплатят определени суми за енергийно и техническо обследване по РЗР. Но на този етап все още не можем да говорим за каквато и да е официална информация”, потвърдиха от МРРБ.
Собствениците на жилища в блока, където вече е проведено събрание, са сигнализирали общината, а от там са отговорили, че ще сезират и полицията.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене