Прокуратурата проверява сигнала на д-р Велчев за финансови злоупотреби в онкоболницата

Прокуратурата започна проверка в Онкологичната болница „Свети Мина” в Благоевград по сигнала за финансови злоупотреби. По разпореждане на държавното обвинение Агенцията за финансова държавна инспекция извършва одит в здравното заведение. Това съобщи днес на пресконференция кметът Илко Стоянов. Градоначалникът и управителят на СБАЛО – д-р Теодор Велчев, оповестиха за скандалния случай през февруари тази година.

При финансова ревизия тогава стана ясно, че при предишното ръководство са изчезнали 229 110,26 лева. Подозренията бяха, че в схемата за източване на средства, продължила 2 години, главно действащо лице е бил бившият главен финансист на болницата. Парите, предназначени за лекарства на болни пациенти, са били пренасочвани към взаимоспомагателна каса, а след това са теглени само от едно лице.

„Към момента вече тази сума е по-голяма – става въпрос за още 202 010,56 лева. Ще изчакаме компетентните органи да огласят резултатите”, каза кметът Стоянов.

Другата неприятна новина е, че онкоболницата от 2019 година спира да плаща за доставените лекарства. Натрупаната сума е над 1,5 милиона лева, а лихвата е висока. Вече идват писма от доставчиците при гладоначалника. Предстои да се изясни защо е спряно плащането на медикаменти. Според Стоянов обаче става въпрос и за лошо управление.

Ще има срещи на кмета с доставчиците на лекарства, за да се търси решение на проблема. Ще се дискутира темата и с ОбС, защото дълговете са големи. „При новото ръководство болницата функционира нормално, за тези 6 месеца резултатите са положителни”, увери кметът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене