ДЕНЯТ НА ИСТИНАТА: Гласуват вота на недоверие

След редовното заседание в сряда, депутатите се събират извънредно вечерта в същия ден. Извънредното заседание е насрочено за 19.10 ч. То ще включва една единствена точка – гласуване на вота на недоверие.

Във вторник близо 8 часа народните представители обсъждаха вота на недоверие към правителството с премиер Кирил Петков. Причината за късния час е, че трябва да минат 24 часа след дебата.

Към момента гласовете в парламента за вота на недоверие са 125, което е достатъчно правителството да падне. 115 са гласовете в подкрепа на кабинета „Петков“ заедно с отцепилите се депутати от ИТН, 6 гласа не достигат засега, за да се обърне вотът. При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на „Продължаваме промяната“.

Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание. В случай че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене