Музей на гайдата се открива по време на гайдарския събор в събота в Стойките

Музей на гайдата ще се открие тази събота в смолянското село Стойките, когато ще се проведе и третият Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“. Селото е известно като център на гайдарската традиция. От Стойките е фолклористът Апостол Кисьов, който създава, ръководи и дирижира легендарния оркестър “100 каба гайди“.

“Над 35 човека от селото са участвали в оркестъра. През къща имаше гайдар, а дори и по двама гайдари, това е и причината да се открие Музея на гайдата именно в Стойките. Основната ни цел е съхраняване на родопската песен и гайда, приобщаване и обединяване на всички гайдари от страната, и да се помни името на Апостол Кисьов“, каза Мария Кисьова, която е ръководител на проекта, председател на местното читалище и снаха на Апостол Кисьов.

Инициативен комитет от членове на читалището и професионалисти в гайдарското изкуство на доброволни начала създават музея, изцяло с дарения. В него вече се подредени експонати от над 100 дарители, представители на седемте фолклорни области в страната. Събирането на експонати ще продължи и след откриването на експозицията. Засега в нея са подредени над 150 експоната, като на всеки дарител представянето е с творческа автобиография, снимки, музика и видеа.

„Идеята ни е в музея да представим всичко свързано с гайдарското изкуство. Имаме видеа за подготовката на материалите за изработката на гайдите – стрижене и засоляване на кожата, от какво дърво се изработват. Има и много издадена литература от преподаватели от музикалните училища от цяла България. Гайдари и майстори посетителите ще се запознават чрез снимки, автобиографии, музика, която да се слуша със слушалки и видеа, които се пускат на видеостена“, каза Кисьова.

За реализацията на музейни помещения с техника и експозиционни площи се събираха дарения с касичка в селото и в специална банкова сметка. Всички дарители ще бъдат почетени на откриването на експозицията.

На събора тази година акцент е кръгла маса на тема методиката на преподаване на българска гайда. Гости ще бъдат бележити гайдари, сред които Иван Варимезов, който над 20 години е преподавател в Америка по гайда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене