Станка Желева: Радев няма демократични позиции

Снимка: БГНЕС

Президентът заел позицията на Русия във войната

Президентът Румен Радев няма демократични позиции, няма визия и концепция за развитието на България. Това смята Станка Желева, дъщерята на президента Жельо Желев.

Тя излезе с критично писмо към държавния глава.

„Това писмо е написано, защото, според мен е тревожно това, което се случва в момента, тревожна е позицията на президента. Той трябва да уравновесява нещата и България да върви към Европа, към демокрация”, коментира Желева пред Нова телевизия.

„За мен е изключително обезпокоително, че се чуват призиви за излизане от ЕС, от НАТО, за което агитират от разни партии. Войната в Украйна беше катализатор за неговата позиция. Той не твърдо и открито, но все пак зае позицията на Русия. Той отказа да бъде изпратено оръжие към Украйна. Подигравка беше да им прати бронежилетки и каски, които нищо няма да помогнат на хората”, заяви Желева.

„Скандално е, че президентът не излезе да заеме позиция срещу арогантното поведение на руската посланичка. Как не излезе и не каза, че посланик не може да се държи по този начин?, попита Станка Желева.

„Именно поради позицията на президента има толкова висок процент на хора, които не осъждат войната. Генерал Радев е един военен. Сигурно е много талантлив пилот. Но президентската институция е друго. Този човек няма визия, концепция за България. Не мога да приема, че този човек не може да осъди поведението на руския посланик”, каза Станка Желева.

Тя отправи критики и към Стефан Янев.

„Неговото протеже – генерал Янев, само преди 2 дни направи партия, която ще участва на избори и иска да обере целия вот на националисти. Индиректно казаха, че е по-скоро на страната на Русия”, коментира Желева.

„Президентството прилича на казарма – има само военни, хора, които работят за различни служби. Може утре да обяви военно положение. Този човек няма демократични позиции”, смята Желева.

Попитана са сближените позиции на президентството с ГЕРБ, тя каза: „Цялото задкулисие е свързано с тях. Както сближиха позиции „Възраждане” и ДПС”.

По публикацията работи:
dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене