Георги Андонов: По-високи доходи за работещите в сектор „Образование“ в Гоце Делчев е напълно реалистична цел

Чрез преструктуриране и оптимизиране на дейностите възнагражденията в предучилищното образование ще бъдат увеличени със средно между 150 и 250 лева

Г-н Андонов, очевидно темата „Образование“ е сред основните във Вашата управленска програма. Какъв е основният ангажимент, който поемате към учащите и работещите в тази сфера в Гоце Делчев?

Да започнем с предучилищното образование. „Преструктуриране“, „оптимизация“ и „инвестиции“ – това са трите ключови думи, които описват най-добре посоката, в която ще работя.

В последните дни проведох и продължавам да провеждам много срещи и едни от основните въпроси, които хората повдигат относно предучилищното и училищно образование са тези, свързани с възнагражденията на учителите и условията, в които учат децата.

Да вземем за пример предучилищното образование – знаете, че бюджетът на детските градини се формира от делегираните средства от държавния бюджет плюс предвидените средства от общинския такъв. Направил съм много ясен и точен анализ на начина, по който се изразходват парите, с които община Гоце Делчев дофинансира бюджета на детските градини.

Те не се използват по предназначение. Общината не изпълнява задълженията си като дофинансиращ орган, категоричен съм в  това. Заради лошото управление значителна част от финансите отива за режийни разходи, вместо за учителски заплати. Гарантирам, че чрез преструктуриране още от началото на идната бюджетна година заплатите на педагогическия и непедагогическия персонал в предучилищното образование могат да бъдат увеличени с от 150 до 250 лв.

Споменахте за условията, в които учат децата. Какво имате предвид?

В програмата си съм посочил много ясно ангажиментите, свързани с различните учебни заведения на територията на община Гоце Делчев.

Добре съм запознат със състоянието и на Второ ОУ „Гоце Делчев“, и на Трето ОУ „Братя Миладинови“, както и на ПГ по МСС.

Училищата не трябва да изглеждат по този начин – в крайна сметка, те са лицето на нашата община и общинското ръководство има ясния ангажимент да се грижи за всички училища еднакво, а не избирателно.

В програмата ми е заложено изграждане на физкултурни салони в училищата в селата Брезница, Корница, Буково. Непростимо е в най-голямото село – Брезница – да няма място, където да се провеждат спортни мероприятия през зимата. В село Лъжница отчитаме най-високата раждаемост в региона. Парадоксално обаче, там няма детска градина. Не е нормално 109 деца, сред които и двегодишни, да бъдат извозвани два пъти дневно до забавачка.

В програмата ми влиза също така и преструктуриране на ПГ по МСС от държавна в общинска професионална гимназия и цялостното й реновиране – мисля, че нуждата това да се случи е повече от очевидна.

За да предоставим на децата на Гоце Делчев равен достъп до качествено образование и да постигнем критериите и стандартите на съвременното такова, се изисква просто воля, това не е невъзможно, а е въпрос на това да си поставиш ясни цели и как да ги осъществиш.

Децатата трябва да бъдат насърчавани да участват в повече програми, даващи възможност за международен обмен и добри практики – такива програми има много, благодарение на европейската солидарност. Децата на Гоце Делчев трябва да имат условията и възможностите, които имат връстниците им в големите български и европейски градове!

За условията в селата… просто не ми се говори.

Какво се случва в селата?

Мислите ли, че е нормално през 2015 г. децата в Борово да учат в класни стаи, които се отопляват с печки на дърва? Безопасно ли е според вас това за живота и здравето им? Не бяха ли достатъчни 20 години, за да получат децата парна инсталация? Или няма как да стане, докато кметът на Борово е от ГЕРБ?

Същото важи и за Мусомища – физкултурният салон сякаш е извадка от филм на ужасите. Как ще насърчаваме децата да спортуват при тези условия, при все, че спортът е толкова важен за здравето и развитието им?

В училището в Баничан през зимата по коридорите е кучешки студ.

Това е не просто недопустимо – напротив, това е престъпна безотговорност!

Как ще насърчавате децата да спортуват?

Когато на учениците им се осигурят едни нормални условия – хубави спортни площадки – както тези две, на които съвсем скоро ще се радват учениците в НПГ „Димитър Талев“, съм сигурен, че ще има резултат.

Поставил съм си за цел както училищата в Гоце Делчев, така и тези в Мусомища, Борово, Баничан, Брезница и Лъжница – в цялата община – да имат хубави спортни площадки и физкултурни салони. Да не говорим, че някъде такива изобщо липсват…

Ангажирал съм се и с изграждането на близо 10 км велоалеи в общината – жителите на Гоце Делчев нямат къде да практикуват този спорт. Защо в София може да се получвава, в Бургас, в Стара Загора – също, а ние да не можем?

В последните 20 години за масовия спорт в Гоце Делчев не е направено нищо. Ангажирам се да работя за неговото развитие, включително в крайните квартали. Там планирам изграждане на фитнес кътове на открито.

Може би е въпрос на липса на пари?

Това е просто оправдание. Средства има, въпросът е как се оползотворяват. Ако няма пари за училищата, където учат децата ни, то за какво има?

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене