Със серия прояви в Благоевград отбелязват Международния ден за борба с наркотиците

Кметът Илко Стоянов и зам.-областният управител Анита Коцелова бяха гости на форум „Тридесет години от убийството на Джовани Фалконе“. Кметът Илко Стоянов постави началото на форума и приветства присъстващите в зала „22 септември“.

„ За мен е чест да открия този форум. Радвам се, че имаме възможността с реални събития да си припомним за тази светла личност Джовани Фалконе. Тази среща не е просто на хартия, тя наистина е важна. Борбата с наркотичните вещества и с трафика на хора зависи изключително много от осъзнаването на проблемите. Приветствам ви за това че сте тук и пожелавам успех на форума!“, каза в част от словото си кметът.

Организаторите бяха подготвили и музикални поздрави към присъстващите. Фолклорът като пазител на ценностите бе поднесен от МФГ „Бански старчета“ и Ивана и Ивона Малчови, ученички от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“.

От 2009 година Община Благоевград и Общински съвет по наркотични вещества, със съдействието на Посолството на Република Италия провеждат конкурс в памет на Джовани Фалконе. Инициативата е насочена към магистрати и полицаи и цели да бъдат подпомогнати усилията на тези, които с риск за живота си защитават обществените интереси и авторитета на професията. Конкурсът носи посланието „Страхливият умира всеки ден-смелият само веднъж“.

Събитията в чест на Джовани Фалконе продължават през цялата седмица. На 22 юни от 11:00 часа ще се проведе отворено заседание на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград в зала „22 септември“ Благоевград. На 23 юни от 12:10 часа ще се проведе среща “Свободни и независими“ с ученици от IX и Х клас по превенция на наркомании от СУ с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ – Благоевград. 24 юни ще бъде ден на отворените врати н Общински съвет по наркотични вещества от 08.30 до 17.30 часа в зала 5 в Община Благоевград. В рамките на деня ще се проведе и среща с киберексперта Явор Колев на тема „Пази детето в интернет“ с ученици от V СУ „Георги Измирлиев“. Ще бъдат прожектирани и филмите „Началото е край“, „Неупиваема чаша“, ,,Свободата да бъда“ и „Стожери на вечността“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене