В ЗПГ- Сандански се проведе среща по проект “Drinking Europe’s water”

От 11.04.2022г. до 14.04.2022г., в Земеделска професионална гимназия, град Сандански, се проведе първата от общо пет срещи по проект “Drinking Europe’s water”

Проектът, по програма Eразъм+, е за период от две години (2021-2023г.) В него са включени ученици и учители от общо пет държави, а именно: България, Гърция, Румъния, Турция и Латвия.

Посрещнахме седемнадесет ученици и девет учители. На първата среща гостите се запознаха с нашето училище, а също така имаха възможност да представят своите собствени държави, градове и училища. За всеки от следващите дни бе подготвена богата програма, която освен дейности свързани с изпълнението на проекта включваше и културни моменти.

През втория ден участниците в проекта посетиха пречиствателна станция, където наблюдаваха процеса на пречистване на водите на река Санданска Бистрица.
Учениците се запознаха и изучиха крайречната флора, направиха снимки, които ще включат във фитологичен албум на всички области, включени в програмата.

Третият и четвъртият ден бяха посветени на създаването на речник на думи, свързани с водата. Учениците предварително бяха изготвили списък с думи на собствения си език. На срещата екипите сравниха и обогатиха своите списъци. В резултат на това ще бъде издаден речник на езиците на учениците ,участници в проекта и английски език.

Други две дейности, предизвикали огромен интерес у участниците бяха еднодневните посещения на Мелник, Рупите и на Банско.

Мобилността завърши с прекрасна вечеря и връчване на сертификатите за участие в проект „Drinking Europe’s water“ по програма Еразъм + . Кулминацията на тържествената вечеря беше кратка фолклорна програма, изнесена от танцов състав към Народно читалище „Отец Паисий „ гр. Сандански За гостите от Гърция, Турция, Румъния, и Латвия беше истинско удоволствие да се хванат на хорото с танцьорите.

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикацията отразява единствено възгледите на авторите. Европейската комисия и Националната агенция не носят отговорност за начина, по който предоставената информация може да бъде използвана.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене