ИНФЛАЦИЯТА УДАРИ И ПАЗАРИТЕ! Кокошки носачки по 12 лв. и пилета по 10 лв. сред най-търсената стока на панаира в Склаве

Стотици жители на Санданско-Петричкия край посетиха склавския панаир през почивните дни. За търговците на овце, козе и свине оборотът бе много слаб, някои си тръгнаха и без нито едно продадено животно. Килограм живо тегло на яре, агне или овца се търгуваше по 8-9 лева. Кози се предлагаха и на 90-100 лева, но сделките бяха нищожни.

„Всеки минава и пита, но не купува. Търсят телефонния ми номер, за да ми се обадят, когато ще купуват за курбан или празник. Давам си телефония номер и не се сърдя на хората”, каза Любен Вангелов от с. Яково, община Петрич, който бе сред търговците на панаира.

Съседът му по терен Ангел Петров бе продал три агнета и общо бе прибрал около 700 лева.

„Ще купя жито и сено за зимата с тези пари. Не съм голям фермер, имам 20 овце и 10 кози, оглеждам ги, за да помогна на децата, които живеят в Благоевград, а и да има мляко, правя и сирене през лятото”, каза А. Петров и допълни, че в първия ден на панаира търсенето на животни е било слабо, но втория ден е имало леко оживление.

Не успя да продаде стоката си Илия Шаламандов от с. Пирин. Той и близките му бяха докарали за продажба три пръча и 12 агнета, но ги върнаха.

Основната причина за слабата търговия не е само безпаричието на хората, а и скокът в цената на агнешкото и ярешкото месо, преди година се търгуваха по 6 лева агнешкото, а ярешкото на 5 лв./кг живо тегло, а сега по 8-9 лева. Тези животновъди, които върнаха агнетата в кошарите си, се надяват да ги продадат за Петровден и най-вече за празника на Света Богородица, когато има по-голямо търсене.

На голям оборот обаче се радваха търговците на скара и бира, както и печено пиле на жар. В първия ден оборотът на една скара е варирал от 9000 лева до 12 000 лева, но през втория ден някои са регистрирали нула оборот и събраха инвентара си още в ранния следобед.

Уникалният за този панаир чесън се търгуваше за връзка от 6 до 12 лева в зависимост от размера. И там търговците реализираха добри печалби, като най-търсен бе кулският чесън. Вървеше и търговията на ранните зеленчуци – домати, краставици, чушки, тиквички, зеле. Доматите се търгуваха на цена от 2 лева за килограм, 1 лев бе цената на килограм краставици, чушките бяха по 2 лева.

Атракциите за деца – люлки, виенско колело и стрелбища, бяха магнит за малчуганите, но цената бе 5 лева за 5 минути.

Продаваха се бели зайци по 12 лева и бели гълъби по 14 лева. Малките пилета, които бяха доста търсени, се продаваха по 10 лева бройка, а кокошка носачка – 12 лева.

Панаирът бе посетен от кмета на общината Атанас Стоянов и председателя на Общинския съвет Николай Шалмандов, както и от кметовете на съседните села Лешница, Ново Делчево, Ласкарево и Пирин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене