/ВИДЕО/ Възстановиха традицията на конкурса за домашни вина и ракии в с. Делчево

След двегодишно прекъсне наложено от пандемията, миналия уикенд, възстановиха традиционния конкурс в гоцеделчевското село Делчево, за най-добро вино и ракия произведени при домашни условия или от малки производители. Инициативата от преди 14 години е на община Гоце Делчев и съседната гръцка община Драма.

Конкурсът бе насочен към домашни и малки производители на вино и ракия в двете общини. През годините, интерес към конкурса проявиха и от други райони на България и Гърция както и от Северна Македония.

На конкурсът през уикенда в Делчево бяха представени над 80 проби от неврокопско и драмско и от Сухиндол, северна България. Претендентите за най-добър домашен майстор на вино и ракия се състезаваха в седем категории: отлежали оцветени ракии, ароматизирани ракии, бели ракии, червено отлежало вино, вино розе, бели вина и червени вина от реколта 2021 г. „Нашите претенденти се представиха на едно средно ниво, но гърците се представиха по-добре особено с вината“, призна кметския наместник на Делчево, Иван Панайотов.

Председателят на Сдружението на производителите на домашни вина и ракии в Драма, Атанасиос Кирцис покани неврокопските производители на съответния конкурс в Драма който се очаква да бъде организиран в скоро време.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене