ВиК – Дупница със запорирани сметки заради 250 000 лв. дълг, работниците не знаят дали ще получат заплати

Агенцията за приходите е запорирала сметката на ВиК – Дупница за натрупани задължения от над 250 000 лв. „Сметката ни частично е запорирана. Натрупаните задължения в НАП са за неплащани вземания с години“, потвърдиха за „Струма” от водното дружество.

Работещи във ВиК се притесняват дали ще си получат заплатите. „Инкасаторите получаваме по-малко от 600 лв. заплата на месец, а обикаляме по селата с автобуси, защото не всеки път има осигурен транспорт от предприятието“, оплакаха се служители.

За „Струма“ управителката на ВиК – Дупница Красимира Иванова заяви: „За да съберем пари за заплати и текущи разходи, трябва абонатите да си платят. Следващата седмица от още 50 абонати, физически лица от Дупница, ще си търсим парите чрез съда. На някои вече е спряна питейната вода с багер. По селата все още не сме тръгнали да прекъсваме отклонения от главния водопровод, но и това ще стане“, категорична е Кр. Иванова.

Тя заяви още, че с трите фирми, които бяха дадени на съд, за което „Струма“ писа, е постигнато споразумение за разсрочено плащане.

Вчера в „Струма“ сигнализираха от бившата Военна болница, в която са разположени хирургично и родилно отделение, че в 8,30 ч. водата е спряна без уведомление от ВиК. При запитване в дружеството отговаряли, че не знаят каква е причината за спирането на водата. В отделенията имат запаси с вода по 2-3 бидона, колкото да подържат елементарна хигиена.

Санитарка заяви: „С години работих в Кипър. Само веднъж спря токът, и то при много тежка авария. Тук, в България, все нещо липсва – ако има ток, няма да има вода“.

Работничка в кухнята на болницата се оплака: „Никой не ни уведоми, че водата ще спира, а би трябвало, това все пак е болница… Сутринта, когато започна да намалява водата в чешмите, успяхме да наточим, колкото да сготвим обяда на болните. Съдовете ще ги мием, когато пуснат водата“.

Управителят на ВиК Кр. Иванова обясни: „Чистихме резервоара на Дренски рид и се случи авария в този момент“…

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене