Тангото на Общините в Пиринско с прозрачността продължава – един отличник и доста аутсайдери

Общините в Пиринско продължават да „танцуват танго” – две крачки напред, една крачка назад, с прилагането на Закона за достъп до обществена информация. Отличниците са твърде малко, а аутсайдерите са доста. С годините някои от местните администрации не помръдват и стъпка напред. Картината е типична за Пиринска Македония – има и първенци, има и слабаци, но това, може би, е част от баланса в природата.

Доказателство за тези констатации е и направеният рейтинг на активната прозрачност от Фондация „Програма достъп до информация”.

Община Банско спечели приза за прозрачност сред всички Общински администрации в страната. Това стана ясно на годишната пресконференция на Фондация ПДИ преди дни. Представени бяха резултатите от годишния одит на интернет страниците на българските институции, рейтингите на активната прозрачност за 2022 и Картата на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините.

Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

При отличника сред Общините – Банско, са уредени процедурите за регистриране на електронните заявления, имат си и Вътрешни правила за предоставяне на достъп до обществена информация и за повторно използване на информация от обществения сектор, публикувани на интернет сайта и в Правилата за вътрешен оборот на електронни и хартиени документи. Утвърдена е и технологична карта. Информацията е представена на разбираем декодиран формат за потребителите, като са ясно посочени каналите за заявяване на услугата по ЗДОИ. Заявленията се регистрират и обработват от служителите в звеното за административно обслужване по общия ред. Те се подават по образец, публикуван на сайта на администрацията. Получените в рамките на работния ден на електронната поща се регистрират в същия ден, а получените след 17.30 – в следващия работен ден. След това се вкарват в съответната информационна система, за да се насочат накрая към отговорния служител по ЗДОИ  за разглеждане.

Ръководителите на тези институции са утвърдили списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет. Информацията за този списък може да се намери на интернет страниците им. Утвърдени са процедурите по актуализиране на информацията.

Пиринско няма друг представител в първата петдесетица на класацията. Очаквано или не, но на второ място по прозрачност от Общините в Пиринско е Гърмен, която е на 51-во място в страната. Тя е сред сравнително малките общини в България. Сигурно затова тук трудно остава нещо скрито-покрито. Новините, рано или късно, се научават. Но има винаги риск да се получи ефектът на „разваления телефон”. Що се отнася до подобни разминавания, то това трудно може да се случи с информация от Община Гърмен. Защото кметът Феим Иса и екипът му се стараят да информират населението ежедневно и адекватно за всичко, което става в Общинска администрация. Резултат от тези техни усилия за осигуряване на пълна информационна картина е и мястото на Гърмен в класацията на рейтинга на активната прозрачност. Успехът в тази подредба  е желанието за прозрачност на кметския екип и добрата стиковка между служителите.

Всички останали Общини има доста да наваксват по отношение на своята прозрачност. А някои са много далеч от съвременните изисквания на ЗДОИ. В първата стотица от 265 Общини са още Благоевград – на 54-то, Разлог – на 69-о, Кресна и Сандански делят 95-о място. На 102-ро място е Белица, Струмяни е на 141-во, Петрич е на 139-о, Гоце Делчев е на 159-о, Симитли е на 168-о, Якоруда е на 181-во, Хаджидимово е на 183-то, а Сатовча е на 186-о.

Някои от тях си направиха нови сайтове, с нова визия, но само толкова. Съдържанието в тях по ЗДОИ липсва. В тях може да се прочетат смайващи неща отпреди 5-6 години. Примери – в рубриката „Общински съвет” става ясно, че местният парламент се е събирал за последно през 2015 година, в секцията „Новини” пък няма почти нищо. Много от въпросните общини са „в процес на „разработка“ на голяма част от своите рубрики. В някои сайтова дори не се отваря рубриката „Достъп до обществена информация”. Липсват задължителните публични регистри, вътрешните правила, както и други категории по ЗДОИ.

Кметът на Сандански пък в началото на мандата си премахна специалния пропускателен режим от времето на своя предшественик. Това бе символ на отварянето на местната власт към хората, позитивна заявка за прозрачност и откритост в работата. Вратите на кметството в общинския център бяха отворени за свободен достъп на всеки гражданин.

Тогава кметското решение се прие като категоричен знак за свободен достъп на хората до местната власт, за прозрачно управление и диалог с обществеността. Но се оказа, че само да оставиш в миналото пропускателния режим, не ти гарантира успех в прозрачността. За справка – рейтингът на активната прозрачност, който всяка година прави Фондация „Програма достъп до информация” по множество утвърдени критерии. А Сандански не мърда напред – все е някъде около стотното място сред всички Общини.

Някои Общински администрации много обичат да минават в отбранителен режим „мълчалив отказ”, когато става въпрос за ЗДОИ. Нищо ново. Това е любимият подход на администрацията, която иска да „тупка топката”, да бави играта, да протака нещата, да печели време. Целта е да се обезкуражи заявителят, този, който търси дадената база данни. Затова е нужно тези, които искат информация, да се заредят с достатъчно търпение, да „калцират” нервите си, за да издържат на всички хватки, които са им приготвили от отсрещната страна. Истината е, че в огромната си част чиновниците, служителите, където и да са те на работа, не чакат с отворени обятия гражданина, журналиста, представителя на неправителствената организация. Защото те не само търсят най-често смущаваща за институциите информация, а дори им създават работа. Защото все някой трябва да намери базата данни, след това да съгласува нещата с началника си, да чака санкцията на шефа на съответното ведомство, да качи на носител информацията, търсена от заявителя.

Как да са по-напред Общините в Пиринско в престижната класация по рейтинг на активната прозрачност? Отговорът е лесен – когато дадената Общинска администрация и иска, и има желание дейността й да е на показ пред гражданите.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене