Съветниците в Сандански отказаха да дадат на Спортния тотализатор 12 кв.м площ на улица „Македония” за тотопункт срещу 120 лв. месечен наем

Съветниците в Сандански гласуваха против тотопунктът на улица „Македония” да бъде отдаден отново под наем на Българския спортен тотализатор. Договорът за наем на тотализатора, който изтича, да бъде подновен с нови параметри – 120 лева на месец и продължителност 5 години, гласуваха само 13 от съветниците. Досега БСТ е плащал 20 лева на месец според договор, гласуван от предишния Общински съвет по предложение на екскмета Кирил Котев.

Другият тотопункт на бул. „Свобода“ ще бъде стопанисван от Спортния тотализатор с нов договор за срок от 5 години срещу наем в размер на 4212 лв. без ДДС.

Кметът Атанас Стоянов внесе яснота по въпроса, като заяви, че в Закона за физическото възпитание и спорт ясно е регламентирано как всяка една община да предоставя на тотализатора терени на знакови места. Той заяви, че наемната цена се определя с решение на Общинския съвет и всеки един от съветниците може да предложи по-висока или по-ниска цена.

Съветникът Кирил Хаджийски заяви, че средствата от Спортния тотализатор отиват за развитието на спорта, и апелира към кмета Ат. Стоянов да организира среща с представител на БСТ и да се коментира каква цена могат да плащат за наем на този общински терен.

Кметът Стоянов каза, че преди откриване на многофункционалната спортна зала е водил разговори с представители на Спортен тотализатор. „Водихме разговори за реклама, но след това се смени правителството и до конкретно решение не се стигна. Спортният тотализатор акумулира много обекти в страната и те са на възлови места, а не в крайните квартали. Е, няма да как им предоставим общински терен на моста на Стара гара”, пошегува се кметът Ат. Стоянов.

Съветникът Живко Иванов заяви, че преди години от този имот в общината са постъпвали по 15 000 лв. годишно, а така предложената цена е много ниска.

Точката беше прегласувана по предложение на съветника Георги Георгиев, но и на повторното гласуване „за“ гласуваха отново 13 съветници. Това на практика означава, че тотопунктът на ул. „Македония” ще трябва да бъде премахнат, ако на следващото юлско заседание не бъде вкарана за гласуване отново точката за отдаване под наем на Спортния тотализатор на общинския терен с площ от 12 кв.м.

Вторият вариант е обектът да отпадне от схемата за преместваеми обекти с предназначение тотопункт, а да бъде гласувано да бъде с предназначение за търговска дейност.

В заключение кметът Ат. Стоянов предложи постоянната комисия по бюджет и финанси към Общинския съвет съвместно с общинска администрация да коментират цените на таксите и наемите на общинските терени, които не са променяни от близо 15-20 години, което, от своя страна, възпрепятства изпълнението на бюджета на общината.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене