Собственици на черешови масиви в Бобовдолско: Няма вече „хляб” в този поминък

Собственици на черешови масиви в Бобовдолско: Няма вече „хляб” в този поминък, изкупуват черешите по 1 лв./кг, а берачите ни извиват ръцете, Плащаме им 60 ст. за набран кг, но на високото зарязват плодовете и си тръгват, нямали сметка…

Собственици на черешови масиви в Бобовдолско търсят берачи, от дъждовете реколтата се съсипва. Най-големият черешарник в Бобовдолско е в с. Шатрово. Кметският наместник на селото Елена Атанасова, която от години отглежда 3 дка череши, тази година се е видяла в чудо. Плаща по 60 ст. за кг набрани череши, но берачите се отказват с мотива, че не могат да заработят добра надница. Елена Атанасова заяви пред „Струма“:

„Тази година дърветата са родили малко плодове. Търся сериозни берачи, плащам им по 60 ст. за кг набрани череши, но като видят, че по дърветата има малко плодове, оберат ги в ниската част и си тръгват. Останалите череши по високата част остават необрани и се скапват от дъждовете.

Наех семейство от Сливенско да оберат черешите, от дъждовете не можеше да се работи, браха два-три дни и си тръгнаха. Нямали сметка и си губели времето. Непрекъснато пускам обяви за черешоберачи, но няма желаещи.

През пролетта дърветата не можаха да се опрашат и реколтата е слаба тази година. И това, което го има, ще се съсипе. Втора седмица до обяд грее слънце, следобед вали дъжд. Плодовете се напукват и се съсипват. Аз успях да продам малко от ранните череши на прекупвачи за по 2 лв. за кг. На пазара в Дупница ги продават за по 4-4,50 за кг, два пъти повече, но нямам избор, все пак взех някакви пари, а съм вложила три пъти повече за торене, кроене, пръскане срещу вредители и болести.

В община Бобов дол до момента има само един изкупвателен пункт в Горна Козница. Изкупуват черешите по 1 лв. за кг, но трябва да са с дръжки, едри, здрави… Вече няма „хляб” в черешите. От няколко години все е така. Пролетта е студена и дъждовна, в момента, в който трябва да оберем плодовете и да ги пласираме, отново вали дъжд“, заяви Елена Атанасова.

Радостина Бачева от Бобов дол и съпругът й отглеждат 6 дка с череши. Ето какво заяви тя:

„Ние сега започваме черешобера. Черешите са редки, а и дъждовете през последната седмица може да ги напукат и те стават некачествени. Плодовете падат на земята дори, и за ракия не стават. Надяваме се природата да се смили и валежите да спрат. Лошото е, че изкупната цена е ниска – 1 лв., а берачите всяка година искат повече пари. Извиват ни ръцете. При плащане по 60 ст. за кг набрани череши, като ги предадем на пункта за по 1 лв., за нас остават 40 ст. от килограм. Гърбим се от работа през годината, трупаме нерви и болести, а накрая да видиш, че трудът ти отива на вятъра и се съсипва пред очите ти, а не можеш да направиш нищо, е убийствено. Ние сме се примирили, то големите производители не могат да се оправят, та ние ли. Чакаме прекупвачите каква цена ще дадат, та дано си върнем част от вложените средства. Година след година все по-лошо става за нас, собствениците на черешови масиви. Търсим берачи за черешите, всеки пита колко пари ще му дадеш за брането, но никой не работи качествено, така е от години. Оберат в ниското дърветата, другото, което е на по-високо, остава и избягат. Черешата е краткотраен плод, след два-три дни се скапват“, заключи Р. Бачева.

Кметският наместник на с. Шатрово се оплака от лош сезон и липса на черешоберачи

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене