Поръчка за пътя с. Влахи-Кресна удари в земята примера на кабинета „Петков”, че третокласни отсечки са калкулирани по 1,9 млн. лв./км

В скандалния доклад за финансираните от АПИ обекти Благоевград даден като отрицателен пример как 95,97% от всички отпуснати държавни пари са дадени за ремонти, защото те са по-скъпи от строеж на нов път

От 158 305 717.21 лв., дадени за пътищата в Благоевградска област от 2019 г. до сега, 151 933 548.78 лв. са били за ремонт, което е 95.97% от общата сума, и едва 4,03% са отишли за нови строежи.

В пътищата на Кюстендилска област за тези 3 г. са изразходвани 17 063,461.99 лв., от които за ремонт са похарчени 8,946,416.40 лв., или 52.43%.

В третата област в Югозапада – Пернишката, от 34 014 659.21 лв. за ремонти са изхарчени 43.66%, а останалите са отишли за строеж на нови пътища.

Данните се появиха в Проекта на Окончателен доклад на Междуведомствена работна група, назначена със Заповед № ЗМФ-91/07.02.2022 г. и № РД-02-14-160/07.02.2022 г. на заместник министър-председател и министър на финансите на Република България Асен Василев и заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството на Република България Гроздан Караджов Той бе качен на официалния сайт на МРРБ с направените изводи, че областните пътни управления са маскирали като ремонти строежи на нови пътища, защото ремонтните дейности са по-скъпи поради необходимостта първо да се премахне старата настилка.

Часове след огласяването на доклада министър Асен Василев и премиерът Кирил Петков дадоха серия от пресконференции, в които изнесоха данни за огромно разхищение на средства в поръчките, финансирани от АПИ. Като примери бе посочен 6-метров водопровод, за който АПИ е платила на изпълнител 1 млн. лв., както и пътища, чийто ремонт излизал по 1,9 млн. лв. на километър.

Благоевградска област обаче и сега, при управлението на кабинета „Петков”, бие този черен рекорд и само преди 2 дни вестник „Струма“ информира за него – пътят от Кресна до малкото селце Влахи, в което живеят 13 души, е с дължина по-малко от 4 км, а за него АПИ е определила прогнозна стойност от 7 608 476 лв. без ДДС. Извън тази сума, която надхвърля 9 млн. лв. с ДДС, пътната агенция щедро е отпуснала още 69 900 лв. за строителен надзор на обекта. Това прави по повече от 2 млн. лв./км.

Обществената поръчка, която е с уникален номер 00611-2022-0005, всъщност приключи преди няколко дни и вече има избран изпълнител на обекта. Парите още не са предвидени, защото има едномесечен срок за обжалване на резултатите от съответната обществена поръчка в Комисията за защита на потребителите.

Ще бъде ли финансирано от държавата строителството на този третокласен път в посочените в обществената поръчка финансови параметри, или тя ще се анулира и ще се обяви наново, вече с реална прогнозна цена, бе въпросът, който изпратихме в пресцентъра на МРРБ.

До редакционното приключване на броя отговор нямаше, но ние продължаваме да очакваме и обещаваме да го публикуваме, защото той ще е индикация има ли промяна в разхищението на държавните средства, или всичко остава на ниво критичен доклад.

Очакваме и отговор на въпроса за обектите в Благоевградска област, които са финансирани от АПИ през изминалите 3 години, стойността им и в колко от тях са открити груби нарушения в областта на ценообразуване, ненормално завишени прогнозни цени и кои от пътищата по документи са претърпели ремонт, а всъщност са били построени наново. А че такива има, се вижда от една от справките към въпросния доклад, според която от всички области не са допуснати отклонения само в проверените договори в Русе, Силистра, Кърджали, Стара Загора, Бургас и Ямбол. Благоевград отсъства от списъка на изрядните.

Всъщност в проекта на окончателния доклад назначената за проверка комисия е установила, че „цените, по които са се обявявали обществените поръчки, често са завишени, ползвали са се разходни норми, които също са очевидно завишени, а в единичните цени са се залагали необосновано високи проценти на допълнителни разходи върху труда и механизацията“.

Като основна причина комисията обаче е посочила не престъпни схеми, по които са се уреждали „верни“ фирми с умишлено раздути цени за ремонти, а факта, че Агенцията не разполага с назначен специалист по ценообразуване. Тоест, дори не е ясно кой е решил, че пътят до с. Влахи ще струва 9 млн. лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене