Дупница ще отбележи 113 години от рождението на Димитър Димов

Дупница ще отбележи 113 г. от рождението на писателя Димитър Димов. Мероприятията за 25 юни са организирани от Община Дупница и библиотеката при местното „Зора“, съвместно с Националния литературен музей.

Честването започва с поднасяне на цветя на паметната плоча на писателя на ул. „Христо Ботев“ в 10 часа, съобщиха организаторите. В 10:30 часа ще бъде открита изложбата „Димитър Димов в писма и спомени“ на Националния литературен музей, която ще бъде подредена във фоайето на Община Дупница. Изложбата съдържа 16 документални пана представящи различни моменти от живота на писателя и ще бъде представена от д-р Милена Катошева, главен уредник на къщата- музей „Димитър Димов“.

Литературно четене на откъси от произведения на Димитър Димов ще се състои по-късно същия ден в партерната зала на Община Дупница. Там ще бъде представен и документалния филм „Триптих за Димитър Димов“, чийто режисьор е Валентина Фиданова – Коларова.

Димитър Димов е роден на 25 юни 1909 г. в Ловеч, но детството си прекарва в Дупница. Градът присъства в голяма част от творчество на писателя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене