Изложба „Спомен за Христо Бараковски“ бе открита в РИМ Благоевград

Творби на видния български дърворезбар и знаков художник за Благоевград Христо Бараковски са подредени в Регионален исторически музей.
Експозицията бе официално открита от Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, съпругата на твореца – Ани Бараковска, Кирил Алексиев, директор на РИМ и Иван Милушев – художник, директор на ГХГ.

Изложбата е озаглавена „Спомен за Христо Бараковски“ и включва знакови творби, изработени от дърворезбаря в различни периоди от неговия живот.
„Това, което остави Христо Бараковски след себе си е ценно богатство не само за Благоевград, а за цяла България. Неговите творби съчетават по много интересен начин и дърворезба, и скулптура, и рационално, и ирационално. Всяко произведение е красив разказ. Важно е, че градът пази тази памет, която трябва да съхраняваме и предаваме на поколенията“, подчерта Силвия Домозетска по време на откриването на експозицията.

Изложбата бе представена пред пълна зала, а гостите бяха поздравени и от съпругата на Христо Бараковски, която сподели спомени от съвместния им живот.
Христо Бараковски е роден през 1936 г. в Горна Джумая, днешен Благоевград. Той е един от най-утвърдените майстори на декоративна пластика и дърворезба в страната. Автор е на герба на Благоевград, а негови пана и дървопластики са монтирани във почти всички институции в града.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене