Мицкоски: По-добре извън ЕС, ако българските искания са в преговорната рамка

Снимка: архив, БГНЕС

„Нокаут за македонската дипломация“ нарече евентуалното предложение на френското председателство, ако то означава включването на българските искания в преговорната рамка, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за македонската телевизия Канал 5.

„Това е класически нокаут. За мен още по-голям нокаут е лицемерна политика. Защото днес чувам, че докато Република Северна Македония като страна кандидатка за членство в ЕС е изнудвана, чух позиция, че Украйна заслужава статут на кандидатка за членство. През 1999 г. (Република Северна) Македония беше добър домакин на стотици хиляди натовски войски, на северната ни граница се водеше война и тогава никой не ни каза, че можем да станем членове на НАТО. (Република Северна) Македония имаше вътрешен конфликт, тогава отново никой не ни каза, че от утре ставаме кандидат-членка за ЕС, а чакахме до 2005 година, а през 2008 г. отново бяхме изнудвани и трябваше да сменим името си.  Работихме, за да постигнем този статут на кандидат за членство в ЕС“, каза Мицкоски.
Той повтори тезата си, че българските искания означават „българизация на Северна Македония или страната никога няма да стане част от ЕС”. По думите му, ако предложението е такова, той не  би искал страната да се присъединява към ЕС. „Какво прави дипломацията? Ако не знаят какво точно е предложението, какво правят? Казват, че ако двустранен проблем влезе в преговорната рамка, това щяло да бъде прецедент, а как Украйна ще бъде кандидат за ЕС, като е във война?”, попита Мицкоски и добави, че съжалява за това, което се случва в Украйна, но съжалява и за това, което става в Република Северна Македония: „22 години ни водят за носа.”

Мицкоски посочи, че няма комуникация с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, но уточни, че искането за гаранции, че България няма да има повече искания, ако българите бъдат вписани в Конституцията, е нещо, което той е казал две седмици преди Пендаровски.

Председателят на опозиционната партия отново отправи призив на организирания от партията протест в събота с искане за предсрочни избори в страната.
/БТА/

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене