Тръмп и Ердоган говориха по телефона 45 минути през нощта

Американският държавен глава Доналд Тръмп и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган във вторник срещу сряда през нощта проведоха телефонен разговор – първият, след като републиканецът встъпи в длъжност като 45-ия президент на Съединените американски щати. Това съобщиха световните медии, цитирани от Фокус.

Очакванията бяха, че двамата държавни лидери ще обсъдят сирийската криза, борбата срещу тероризма, екстрадирането на турския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен от властите в Анкара за инициатор на неуспешния опит за преврат през юли миналата година, както и отношенията между Вашингтон и Анкара.

Ердоган и Тръмп проведоха 45-минутен телефонен разговор. Източници от турското президентство го определиха като „положителен“.

По-късно стана ясно, че републиканецът преди разговора с президента на южната ни съседка се е срещнал с държавния секретар на Съединените американски щати, Рекс Тилерсон, за да обсъдят широк спектър от теми, включително и Турция.

Накрая информация от Белия дом потвърди, че Тръмп повторно е заявил „подкрепата на Съединените американски щати спрямо Турция като стратегически партньор и съюзник в НАТО“. Той също така е говорил относно „споделената отдаденост спрямо побеждаването на тероризма във всичките му форми“ на двете страни и е приветствал приноса на Турция в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене