Пастир избегна затвора за огромен пожар в Пирин

Пастир отърва затвора за огромен пожар в Пирин. Присъдата на подсъдимия Костадин Митев, обвинен за извършено от него престъпление – палеж със значителни вреди, бе постановена днес от Районен съд-Благоевград.

На пастира е наложено наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд-Благоевград.

В хода на делото се установи, че около 12,00 часа на 24 август 2017 г. пастирът се намирал със стадо от 70 животни от породата „Родопско късорого говедо”, в местността Долни Мечкул край симитлийското село Мечкул. Говедата били собственост на Сдружение „Фонд за дивата флора и фауна”.

Говедарят хвърлил незагасена цигара в суха трева, вследствие на което се запалили чужди имоти на значителна стойност – държавни и общински горски територии, частни гори, имоти и вещи.

Вредите са на обща стойност 6 119 944,24 лева.

Прди повече от 4 месеца Окръжният съд в Благоевград отмени предишната оневинителна присъда на Районен съд по делото и го върна за ново разглеждане. Тогава държавното обвинение настоя съдебният акт, с който съдът е признал за невиновен Костадин Митев, да бъде отменен като неправилен и незаконосъобразен и вместо него да бъде поставена осъдителна присъда./Телеграф

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене