Проф. д-р Стефан Костянев получи отличието „Почетен гражданин на Пловдив“

На церемония в Медицинския университет (МУ) в Пловдив председателят на Общинския съвет Александър Държиков връчи отличието „Почетен гражданин на Пловдив“ на проф. д-р Стефан Костянев, чл.-кор. на БАН и два мандата ректор на МУ. Това се случи по време на открит Академичен съвет на университета.

Съветът по наука към МУ номинира професора за отличието по случай 70-годишнината му и за издигането на високо равнище на висшето образование и имидж на МУ в обществото. На 26 май Общинският съвет взе единодушно решение да удостои проф. Костянев с най-високото отличие на общината за значителния принос и заслуги в областта на образованието, науката, здравеопазването и културата, допринесли за развитието на МУ и Пловдив.

„Убеден съм, че Вие сте една от личностите, допринесла Пловдив да бъде привлекателен град с особен дух и невероятна атмосфера, да бъде притегателен център на културата, туризма, науката, образованието“. С тези думи председателят на Общинския съвет се обърна към проф. Костянев, който, по думите му, с богатата си академична биография, участието в редица международни организации, стотиците трудове, които е оставил, има неоспорим принос за развитието и просперитета на града.

Проф. Костянев съчетава всички позитивни качества на преподавателя, учения и общественика, каза по време на церемонията ректорът на МУ проф. д-р Мариана Мурджева. По думите й, тези способности са част от възходящото развитие на университета по време на неговото ректорство. Дарбите му на организатор на фестивали и редица културни събития, на писател и композитор обогатяват града ни като духовен, научен и културен център, каза проф. Мурджева.

Приемам тази награда като признание на пловдивската общественост към моя университет, в който за първи път стъпих преди 50 години, каза проф. Костянев. По думите му, този университет има огромно значение Пловдив постепенно да се превръща в образователна, научна и културна столица. През 1945 г. Пловдивската община повишила с няколко стотинки цената на бирата, за да събере необходимите средства за откриването на ново висше училище, каза професорът и допълни, че това е била отлична инвестиция, защото през последните години университетът внася милиони в общинския бюджет. Той увери, че няма да пожали сили за издигане на авторитета на града и ще бъде на разположение на всеки гражданин и колега, който се нуждае от съветите и помощта му.

Част от личното си мото – „Дух, духовност и доброта срещу апатията, агресията и алчността“, записа професорът в Почетната книга на Община Пловдив.

На събитието присъстваха настоящи и предишни ректори на висшите училища в Пловдив, представители на местната власт, преподаватели, граждани и студенти.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене