Лешница вдъхва нов живот на 100-годишно училище

Хората в село Лешница успяха в своята мисия! Нов живот ще има за 100-годишното местно училище, което през 1923 г. посреща своите първи ученици. Мечтите се сбъдват, когато вярваш в тях и не пестиш усилия да ги постигнеш. Строителните дейности по ремонта на сградата стартираха вчера и връщане назад няма. Тук, в затвореното преди години школо, отново ще се чуват детски гласове и ще се провеждат учебни занятия. Ще се преподава вероучение в Неделно училище и ще се подреди музейна експозиция за миналото на населеното място.

„Нашата кауза е да съхраним вяра, култура и традиции. Паметта на селото ни да бъде жива. Успяхме за месец и половина да съберм средства и да поставим началото на възкресяването на нашето училище”, заяви отец Димитър Илчев, който служи тук. Той, Църковното настоятелство на църквата „Света Марина” и местните хора са в основата на тази благородна кауза.

Постройката е била един имот с църквата, но през 1956 година е национализирана от комунистическата власт. Двуетажното училище е било истински център на обществения, културния, социалния и духовен живот на местните хора. Образователната институция е била важна част от историята на Лешница.

Сградата ще се реставрира, а целта е да се запази нейната автентичност. Каузата на местните хора може да се подкрепи на място – в храма „Света Марина”, както и по банков път. Ето и банковата сметка:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене