ДПС подкрепи исканата оставка на Никола Минчев. Мустафа Карадайъ: Дребни хитрувания не отиват на високата длъжност председател на парламента

Да се внася актуализация на бюджета без ясно мнозинство, не се знае какъв Франкенщайн ще излезе, каза лидерът на ДПС

ДПС подкрепи исканата оставка на председателя на НС Никола Минчев. Това е инициатива на групата на „Има такъв народ“. Обърнаха се към нас. Колегите народни представители от Движението за права и свободи се подписахме под това предложение, съобщи председателят на Движението Мустафа Карадайъ пред журналисти в кулоарите на парламента. Очаква се оставката да се дебатира в пленарна зала утре, 16 юни 2022 г.

Поводът и основанието за исканата оставка на Никола Минчев не е изслушването на министър Теодора Генчовска, а нарушаването на правилника, каза Карадайъ. С дребни хитрувания в тази сложна политическа ситуация не помагаме на никого, допълни той.

В чл. 44, ал. 4 от Правилника за организацията и дейността на НС много ясно е записано, че когато има представени документи с гриф „Секретно“ (няма значение от степента на класифицирана информация) без обсъждания заседанията са закрити, припомни лидерът на ДПС. Днес Никола Минчев наруши правилника и не допусна министър Генчовска да бъде изслушана на закрито заседание, въпреки че тя бе заявила готовност да представи поверителни паметни записки и други документи.

Дори да е имало някакво съмнение за грифа на документите, пак в същата алинея е казано, че председателят на НС се запознава с тези документи и ги съобщава на народните представители. Никола Минчев и това не е направил. Отгоре на всичко, когато от трибуната се казва, че има такива документи, той продължи да се прави, че не разбира това нещо като проблем, възмути се Мустафа Карадайъ.

Не му е за първи път. Случвало се е и друг път и много пъти, каза Карадайъ. И даде пример. Многократно сме се обръщали към него отговорно и сериозно като към председател на НС, като към институция в парламентарна република, да защитим държавността, демокрацията, върховенството на правото в Република България, за да не става Народното събрание заложник на едни хора, които нарушават Конституцията, законите и Правилника за организацията и дейността на НС (ПОДНС). Говоря ви за г-н Рашков. Колко пъти внесохме питания, въпроси, очаквахме документи, съгласно чл. 111 и мл. 138 от ПОДНС, припомни Мустафа Карадайъ. И показа списък на представените към Бойко Рашков искания и питания.

И последния петък казах, че все още не сме получили никакъв документ. А министрите са длъжни да представят документи в Народното събрание. Веднъж председателят на НС не се намеси. Напротив – и там има едно хитруване, което не сме повдигали на въпрос, каза лидерът на ДПС.

Дребни хитрувания не отиват на тази висока длъжност и позиция председател на НС, категоричен бе Карадайъ.

На въпроса от коя група трябва да е следващият председател на НС при положение, че вече няма парламентарно мнозинство, Мустафа Карадайъ заяви, че тази тема не е на дневен ред, докато не мине оставката на Никола Минчев.

Но лидерът на ДПС обърна внимание върху друг проблем. Да се внася проект за промени в държавния бюджет без да има ясно мнозинство, което по един или друг начин да носи отговорността какво ще излезе от НС, също е толкова безотговорно, каза Мустафа Карадайъ.

Друг е въпросът, че миналата година ние дадохме своя принос пенсионерите да получат по 120 лева и така да направим, че в предизборния популизъм парламентът да излезе с един сравнително нормален бюджет, допълни народният представител.

В момента за всеки е ясно, че отиваме на избори. Да се внася актуализация на бюджета без ясно мнозинство, не се знае какъв Франкенщайн може да излезе при редицата популизми, които идват най-вече от управляващите, обобщи лидерът на ДПС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене