Сандански разширява гробищния парк с нови 64 дка

Кметът Атанас Стоянов обяви 42 общински имота до сегашното гробище, които ще бъдат преотредени за целта. Точната им площ е 63 688 кв.м и освен места за гробни места, в тях ще има стена за урни, вътрешни главни и второстепенни алеи, площи за озеленяване около оградата и алеи с висока дървесна растителност, храсти и цветни насаждения, както и места за паркиране. Ще има и площадки за контейнери за смет. Достъпът до новите гробища ще е от алеите на стария гробищен парк, а целият терен ще е ограден.

Според депозираното в РИОСВ – Благоевград инвестиционно намерение най-близо разположените и подлежащи на здравна защита обекти са жилищни сгради на 200 м, детска градина на 330 метра и училище на 475 метра.

Общината е преценила, че пръстта от изкопните дейности за оградата и стената с урните може да бъде използвана за опръстяване на регионалното депо за неопасни отпадъци.

Инвестиционното намерение е залепено на информационното табло на входа на РИОСВ и до 24 юни по него ще могат да се депозират мнения и предложения. Едва след това инспекцията ще се изкаже по допустимостта му.

Разширяването на гробищния парк в Сандански изскочи на дневен ред още през 2020 г., когато местата започнаха рязко да намаляват. Тогава в спешен порядък съветниците дадоха картбланш на кмета за отчуждаване, покупка, заменки и всякакви други допустими сделки със собствениците на около 12 дка, разпръснати в терена. Процедурата обаче е доста тромава и бяха необходими 2 г., за да се стигне до настоящото разширение.

Санданският гробищен парк е разположен върху площ от над 120 дка, като първото погребение там е било извършено през далечната 1874 година.

Източник: струма.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене