Отбелязваме деня на доброволния кръводарител

Днес е Световен ден на доброволния кръводарител. Преди дни депутати предложиха въвеждане на платено кръводаряване, което е в противоречие на световната практика за безопасност и предписания, подчертават от Българската организация за доброволно кръводаряване.

Като част от стратегията за насърчаване на доброволното кръводаряване и оказване на помощ, организацията е създала системата „Дари кръв“ с мобилно приложение напълно безплатно. Проведени са повече от 520 успешни акции за спешна нужда от кръводарители. Активна е и кампанията за набиране на доброволци.

С близо 8,4% са се увеличили кръводарителите у нас през първите 4 месеца на годината в сравнение с предходната 2021 г. Техният брой е съответно 55 760 за 2022 г. и 52 351 за 2021 г. За Националния център по трансфузионна хематология увеличението е приблизително 5%. Ако през миналата година от януари до април кръводарителите са били 12 254, то през 2022 г. те вече са 12 864.

По повод 14 юни – Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, до края на месеца ще се проведат редица кръводарителски инициативи в страната, съобщиха от здравното министерство.

В България първата акция за безвъзмездно даряване на кръв се провежда през 50-те години на миналия век.

У нас всеки, който желае да дари кръв, може да го направи, като се обърне към съответния център по трансфузионна хематология в страната. Координати можете да намерите на следния адрес: https://ncth.bg/contacts.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене