Украйна е загубила една четвърт от обработваемата си земя, но продоволствената й сигурност не е застрашена

Украйна е загубила една четвърт от обработваемата си земя след инвазията на Русия, особено на юг и изток. Това каза в понеделник зам-министърът на земеделието, подчертавайки, че продоволствената сигурност не е застрашена, предаде БГНЕС.

„Въпреки загубата на 25 процента от обработваемата земя, засаждането на култури тази година е повече от достатъчно“, за да осигури храна за населението, обяви Тарас Висоцки на пресконференция. Той каза, че нивата на национално потребление са паднали „поради масово разселване и външна миграция“, тъй като милиони напуснаха, за да избягат от боевете. По данни на Международната организация по миграция (МОМ) и Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) над 7 милиона души са били разселени в Украйна от войната на Русия. Но други 7,3 милиона са избягали в чужбина, повече от половината от тях в Полша.

Въпреки значителната загуба на земя за руснаците, „настоящата ситуация с площите за засаждане на култури… не представлява заплаха за продоволствената сигурност на Украйна. Украинските фермери успяха да се подготвят сравнително добре за сеитба преди началото на войната. През февруари Украйна вече е внесла около 70 процента от необходимите торове, 60 процента от продуктите за борба с болестите и около една трета от необходимото гориво“ за сеитба, разкри зам-министърът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене