Папата предупреди: Спадът на раждаемостта в Италия е заплаха за бъдещето

Папа Франциск днес изрази съжаление, предупреждавайки, че спадът на раждаемостта в Италия представлява заплаха за бъдещето на страната, съобщи Ройтерс.

Миналата година ражданията в Италия достигнаха най-ниското си ниво от обединението на страната през 1861 г., сочи националната статистическа служба този месец, като числото е спаднало за 12-та поредна година, предава БТА.

„Демографската зима е причина за истинска тревога, поне тук, в Италия“, каза папата в седмичното си обръщение пред църквата „Свети Петър“.

„Изглежда, че много хора са загубили желанието да имат деца. Много двойки предпочитат да останат бездетни или да имат само едно дете. Това е трагедия, която противоречи на нашите представи за
семейството, страната и бъдещето ни.“

Миналата година в Италия са се родили 404 892 деца, съобщава статистическа служба ISTAT, което е с 15 192 по-малко в сравнение с 2019 г. Имало е 746 146 смъртни случая през 2020 г. и населението е намаляло до 59,3 милиона души.

ISTAT заяви, че спадът на ражданията е продължил и през тази година, като добави, че пандемията от КОВИД-19 изглежда е фактор за спада.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене