Йордан Цонев: Правителството е опасно. Антикризисни мерки ще има, ДПС ще осигури пари за животновъди и растениевъди

Това правителство е много опасно. С политиката си то засилва антиевропейските и антинатовските настроения в страната, то помага на Путин. Това заяви зам.-председателят на ДПС и на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев, зам.-председател на Бюджетната комисия в НС, в интервю за Нова тв.

Конституционно е възможно да има ново правителство в този парламент, но политическото ми мнение е, че това много трудно може да стане, почти е утопия, коментира Цонев и подчерта, че противоречията между партиите в управляващата коалиция не са преодолени.

Слушам БСП говорят за къс програмен кабинет със същото мнозинство. Но и този кабинет бе програмен, имаше 180 страници програма. Правиха програма в един мол, нищо от нея не се изпълни, каза Цонев.

Ние, ДПС, последователно сме опозиция на това правителство от първия му ден. Второ – председателят на ДПС Мустафа Карадайъ още през май каза, че изходът за страната са предсрочни избори, припомни зам.-председателят на ДПС. Той заяви, че не е вярна тезата, според която, ако сега се отиде на предсрочни избори, страната ще бъде хвърлена в хаос.

Не беше вярно и миналата година. Същите, хора, които сега ни казват, че ще хвърлим страната в хаос, ни накараха три пъти да ходим на избори при положение ,че имаше пандемична криза, която е по-силна от войната – умираха по 200 души на ден между септември и декември. Ние им казвахме направете кабинет, а на тях им трябваше време да промотират двамата служебни министри, коментира депутатът.

Антикризисни мерки ще има. Актуализация на бюджета миналата година имаше при служебен кабинет, което бе абсолютен прецедент в 30-годишния ни преход. Това стана с нашата решаваща помощ, припомни Цонев.

С тези параметри, които са предложени, актуализация на бюджета няма да има. Но с други, по-добри – да, категоричен бе Цонев. Той обясни, че на първо четене ДПС няма да подкрепи бюджета.

Но между първо и второ четене ще подкрепим всички мерки, дори ще ги усилим и фокусираме, там, където трябва, както направихме и през септември 2021 г., за да има пари за бизнеса, за пенсионерите, за хората, каза Цонев. Той потвърди, че ДПС ще подкрепи намаляването на ДДС за хляба и облекченията за горивото. И ще добавим значителна сума за животновъди, растениевъди, тъй като идва продоволствена криза, а за тях няма предвидени пари,  каза зам.-председателят на Бюджетната комисия в НС.

Относно спекулациите през последните дни за връзки между ДПС и ИТН Цонев коментира: „Ако партията на Слави бе продукт на ДПС, ние нямаше да позволим да се ходи на трети избори миналата година, защото имаше всички условия през юни 2021 г. в България да се състави кабинет”.

Имаше всички условия този кабинет да поеме ударите на кризата и всичко това, което се случва в момента да не се случи. Но Слави игра тази игра да се даде време на ПП да се формират, служебните министри да направят партия, да излязат на сцената, да спечелят и да формират този кабинет, обясни Цонев. И заяви: „Трифонов и формацията му бламираха съставянето на кабинет след изборите през юли. Игра се игра против интересите на България.”.

Йордан Цонев коментира и защо ДПС подкрепи Любомир Каримански за шеф на БНБ. Ние не желаем да подкрепяме кандидат за гуверньор (и за който и да е от регулаторите) на Иво Прокопиев и кръга „Капитал”. Те от първия ден казват под различни мантри: на нас ни трябват регулаторите. Затова подкрепихме Каримански, защото не е от техния кръг. Защото знаем, когато техният кръг поеме регулаторите, какво се случва в България, каза Цонев.

Социолозите казват, че рейтингът на „Продължаваме промяната” е спаднал и ние очакваме народът легитимно да ги изведе от властта, защото не изпълниха нито едно от обещанията си, коментира още зам.-председателят на ДПС. И припомни, че „Продължаваме провяната” дойде на власт с прословутото обещание за антикорупционна политика.

Ние внесохме няколко закона за реална борба с корупцията, които те трябваше да внесат – да се премахнат „ин хаус” процедурите, които са извор на корупция, да се спре раздаването на пари от бюджета по способа „джипката”. Нито един от тези закони не приеха, подчерта Йордан Цонев. И попита: Корупция е това в което не участвате ли?

Искаме да няма хаос в управлението. Защото има хаос. Няма никаква координацията. Правителството и неговата политика и липсата на координация усилват кризите, обобщи Цонев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене