Радостин Василев: Мафията проби в „Има такъв народ“

Не мога повече да подкрепям действията на Трифонов, свалям доверието си от него, заяви министърът на младежта и спорта в оставка

С огромна тъга даваме тази пресконференция, за да обявим, че аз, в качеството си на министър на младежта и спорта, свалям доверието от лидера на „Има такъв народ“. България ми е по-важна от група лица, които най-вероятно владеят нашият лидер на партията. Това заяви министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев, който е от квотата на „Има такъв народ“, който даде подробности за седемте депутати от партията, сред които и той, които се отцепват от парламентарната група и ще подкрепят управляващото мнозинство.

Мафията проби в „Има такъв народ“, заяви министърът на младежта и спорта в оставка.

„Ще напусна ИТН с огромна тъга. Аз съм един учредителите. В последните 2 години вложих цялата си воля, сила, знания, умения и средства, за да изграждам структурите на тази партия, за да убеждавам хората в идеалите на партията, за да се спази това, за което гласуваха над 2 млн. българи на референдума и над 500 хиляди души през месец юли“, заяви той.

Той представи проф.Николай Радулов, че сред напускащите партията и ПГ на „Има такъв народ“, както и адвокат Иво Атанасов – „човекът, който направи така, че Видин да отхвърли мафията за първи път“. Сред напускащите също е и инженер Георги Георгиев, който е отговарял за програмата за регионално развитие и, по думите на Василев, „е в разковничето на случващото се в държавата“.

Деян Петков – общинският координатор на Плевен, днес се е запознал с лидера на ИТН Слави Трифонов, защото „те никога не са се виждали“. Василев загатна, че „и другите май не са се виждали с него скоро“.

„Надеждите на много българи от последните две години най-вероятно ще останат нереализирани. За съжаление обаче поведението на г-н Трифонов като едноличен собственик на партията, което самоизчегърта партията, а последните му действия водят до това, че се изчегъртва и държавата„, заяви Радостин Василев.

Министърът в оставка уточни, че решението на Трифонов за изтегляне на своите министри от кабинета не е координирано с абсолютно никого. „Той вчера два пъти излъга, че това нещо е споделяно с парламентарната група. Аз самият бях информиран, че ще бъда изтеглен, половин час преди неговото изявление. Не съм виждал г-н Трифонов, откакто станах министър. Някои от нас не са го виждали от повече от година. Явно разбиранията за морал, моите, и на г-н Трифонов са различни. Когато обикалях сам в началото да изграждам структурите, обяснявах, че това е кауза – кауза за България…моят морал не ми позволява да погледна в очите хората на следващи избори от тази партия“, подчерта още Василев.

„През април 2021 беше оправдано оттеглянето от властта, за да не правим коалиция с ГЕРБ, аз бях свидетел на безпрецедентно саботиране на изборите през юли, необяснимо за мен. Аз застанах с лицето си в опит за корупция към мен с ясното съзнание, че се изправям срещу мафията. През ноември необяснимо за мен станах министър. Денят, в който станах министър, Трифонов ме извика да ми каже, че не е искал това министерство, но така му се е паднало. Аз му обясних, че това е страхотен начин да мотивираш един бъдещ министър. Послед г-н Кирил Петков потвърди това нещо, защото разговорите са водени там“, посочи той.

Василев разкри, че по този начин е подлъгал страшно много хора. „Ангажирах хора да ми помагат в министерството, зам.-министри, зарязах си семейството, почти унищожих адвокатската си практика за каузата, защитавах Трифонов и създавах легенди, за да обясня неговото криене две години от хората. Ясно е защо се е криел. Защото да говориш в очите на хората трябва преди това да си бил честен с тях. Аз излизам открито пред хората, колкото и да ми е тъжно. Адски съм разочарован от случващото се. Преди това не съм участвал в партии“, посочи той.

Според Радостин Василев, той е направил кръстоносен поход срещу мафията в спорта. „И г-н Трифонов ме хвърли на мафията, без да му мигне окото. Само че той хвърли и всички други хора, които аз съм ангажирал, но те ме питат мен. Той не ги познава, аз съм с тях всеки ден. Не мога да оправдая неговото решение за изтеглянето от коалицията по никакъв начин. Аз съм лоялен към партията, затова съм подал тази оставка. Съветвам премиера да я депозира в НС и депутатите да решат нейната съдба. Не съм се вкопчил във властта. Но за огромно съжаление, най-вероятно задкулисието проби при нас. Сега ще ни обвиняват, че сме предатели, че сме взимали пари, че сме купени“, заяви той.

„На г-н Трифонов е любимо и на неговия екип да се полагат хората през полиграф – някои тук от тези хора са минавали през полиграф, искам всички да минем през детектор на лъжата да кажем дали сме взимали и една стотинка, за това което правим в момента. Каня ги, каня и г-н Тошко Йорданов,  дали получават финансови облаги срещу ангажименти към структури, които са обладали нашето регионално развитие и благоустройството. Именно заради това министерство в момента пада държавата. Имаше и шега при нас, че правителство ще има, докато Гроздан Караджов е на власт. Това е адски срамно“, отсече още министърът в оставка.

Очаквайте подробности.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене