СЛЕД БУРНИ ДЕБАТИ И СПОРОВЕ! 18 общински съветници „сурвакаха” дупничани за новата година с по-висок данък сгради и такса смет

С крехко мнозинство с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ, БДЦ, СДС, „Народен съюз” и обявилия се за независим общински съветник, избран с листата на АБВ, Георги Градевски ОбС –  Дупница взе решение дупничани да плащат по-високи такса смет и данък сгради от 1 януари 2020 г. Не се прие единствено увеличението на такса “куче” да скочи от 10 на 20 лв.

В продължение на един час общинските съветници спориха дали да се увеличи такса смет и данък сгради. Политиците от дясното пространство в местния парламент аргументираха увеличението на данъка и таксата смет с мотива, че парите от данък сгради ще отидат за подобряване на инфраструктурата в общината, събраните пари от такса смет може да се изразходват само по перо сметосъбиране.

Кметът на община Дупница Методи Чимев заяви, че увеличението на данък сгради в селата е с 10 лв. годишно. Той обясни още: “Определянето на данък сгради става върху имотната оценка, която не отговаря на пазарните цени. При увеличението на  данък сграда на къща от 80 кв.м в селата, която се оценява на по 5000-6000 лв., ще се плаща с 35 ст. повече на месец. Данък сгради е нереален, ако се изчисли по истинската стойност на имота, то той ще е многократно по-висок. С това увеличение в общината ще влязат повече 600 000 лв., които са крайно недостатъчни за подобряване на инфраструктурата на общината, но ще подпомогнат бюджета”, заяви М. Чимев.

Председателят на ОбС Костадин Костадинов се обърна към кмета Чимев с думите: “Г-н кмете, след като увеличаваме данък сгради и такса смет, би трябвало да увеличите заплатите на Общинската администрация. В момента средната брутна заплата в администрацията е 790 лв., как ще привлечем добри специалисти с такива малки заплати?”.

Общинският съветник от БСП Александър Анин беше наречен „некомпетентен” от председателя на ОбС К. Костадинов, тъй като попита: “Защо не се яви нито един експерт от общината по време на икономическа комисия, който да обясни защо и с колко се увеличава такса смет? Заседанието на комисията е било насрочено за 17,30 ч., а на мен ми се обаждат по телефона в 12,26 ч. да отида на заседанието, кога да се подготвя?”, попита Ал. Анин.

И на това заседание на ОбС прехвърчаха искри между председателя Костадин Костадинов и д-р Първан Дангов. К. Костадинов непрекъснато апострофираше Дангов по време на изказванията му относно увеличението да такса смет и данък сгради. П. Дангов го обвини, че дава думата на общинските съветници избирателно. В. Кацов се изказа няколко пъти по темата, но на него думата не бе отнета.

Първан Дангов попита: “Защо по време на предизборната кампания не беше казано на избирателите, че ще се покачват данъци и такси, за да знаят, а им се сервира сега? Защо в продължение на 10 г. не са покачвани тези данъци? ГЕРБ управлява Дупница от 8 г.?”, заяви П. Донгов.

Младият общински съветник Костадин Севдин попита: “Защо се увеличават данъците и такса смет, за да се събират пари в общинския бюджет, а не се направи нещо да се развие икономика в града и от нея да се печели? Хората ще вземат по-високи заплати и ще могат да плащат по-високи данъци. С увеличението на данъците плащането им ще намалее, тъй като гражданите нямат достатъчно средства”, заяви младият политик.

Асен Илиев от БСП бе категоричен: “Пенсионерите са единствените коректни платци. С пенсии от 250-350 лв. единствено те си плащат данъците. От тях ли ще вземем пари, които и без това не им достигат за храна и лекарства?”.

За увеличението на такса битови отпадъци Костадин Костадинов обвини общинските съветници от БСП, че са подкрепили жителите на с. Джерман в борбата им срещу депо за битови отпадъци край селото: “Ако не си правехте пиар, сега Дупница щеше да има депо и нямаше да се плащат по-високи такси смет. Европа налага санкции и ние трябва да ги плащаме”, заяви К. Костадинов.

Въпреки протестите и недоволството на жителите на селото общината е подала документи в РИОСВ за изграждане на поточна линия за битови отпадъци край с. Джерман.

Въпреки бурните изказвания местните парламентаристи гласуваха увеличението на такса смет и данък сгради от 1 януари 2020 г.

Впечатление направи гласуването “за” увеличението на данък сгради и такса смет на кандидата на АБВ за кмет на Дупница Георги Градевски, който преди дни на стената си във фейсбук обяви, че се оттегля от АБВ и все още не се е определил в местния парламент като независим ли ще остане, или ще се прикрепи към някоя група. Очакванията на опозицията са били, че той ще застане зад тях, но гласуването му разби очакванията им.

Общинските съветници от “Глас народен” гласуваха с “въздържал се” по всички точки за увеличението на данъците и таксите. Председателят на групата общински съветници Леонид Хаздай заяви, че неговата група е дала становището си по темата на председателя на ОбС преди заседанието.

С 18 гласа “за”, при необходими 17, местният парламент „сурвака” за Нова година жителите на общината с по-високи данъци. Единствено такса “домашен любимец” не беше увеличена, както беше заложено в докладната от 10 на 20 лв. От регистрирани 650 кучета в общината са събрани около 2300 лв. данък./struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене