Държавният глава: Младите и талантливи програмисти на България будят чувство на гордост и дават оптимизъм за нашето бъдеще

Президентът Румен Радев участва в церемонията по награждаване на победителите в конкурса по програмиране “CodeIT”
Младите и талантливи програмисти на България будят чувство на гордост и дават оптимизъм за нашето бъдеще. Със забележителните си постижения те достойно защитават челното място на страната ни в класациите редом до най-развитите държави. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията в СУ „Климент Охридски“ по награждаване на победителите в 22-ото издание на конкурса по програмиране “CodeIT”. Събитието се провежда под патронажа на държавния глава и се организира от софтуерната компания „Мусала Софт“ в партньорство с представители на бизнеса, неправителствени организации, IT асоциации и водещите образователни институции в България.
Президентът връчи наградата на победителя в 22-ото издание на конкурса „CodeIT” Мартин Копчев, който е ученик в 12 клас в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово, част е от националния отбор по информатика на България и печели за втори път състезанието. Отличени с грамоти бяха още 11 участници в конкурса. В него всяка година участват над 200 млади хора от България и други държави по света. Повечето от тях са ученици и студенти, носители на национални и международни награди от конкурси и олимпиади по информатика.
„Цялото ни общество е съпричастно с успехите на нашите млади програмисти“, посочи президентът и поздрави отличените млади хора, взели участие в състезанието, за техните успехи, креативност и усърдие. Държавният глава, припомни, че конкурсът, създаден през 2000 г. като национално състезание, днес е в челото на най-елитните конкурси по информатика и във всяко следващо издание се включват все повече участници от България и чужбина. Румен Радев приветства и организаторите, спонсорите и менторите за подкрепата в търсенето на иновативни решения и за дългогодишните усилия, вложени в подготовката на състезатели на световно ниво.
„Развитието на икономиката в днешните предизвикателни времена зависи в много голяма степен именно от високите технологии“, подчерта държавният глава и добави, че за това са необходими експерти с качества, каквито се изграждат в състезания като „CodeIT”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене