Алибегов: Най-вероятно ще има протести, нито едно от обещанията към бранша не е спазено

„Всички писма, които през последната година и половина изписахме до управляващите, бяха в контекста „не ни пречете. Очевидно е, че няма да ни помогнете, поне спрете да пречите на туристическия и ресторантьорския браншове”. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на „Събуди се”.

Той каза, че разходите на бизнеса спрямо 2021 г. са се вдигнали 3 пъти. По думите му персонал няма, въпреки че заплащането, в сравнение с миналата година, се е вдигнало почти двойно. Според него от бизнеса не вдигат цените толкова, колкото би трябвало. „Наемите също са се вдигнали. За плажа трябва да кажем, че концесионерите през последните две години имаха отстъпка от 50% от Министерството на туризма. Тази отстъпка тази година я няма. Те си плащат същата концесия, а в същия момент изискванията към тях се вдигнаха – че трябва да имат повече спасители”, подчерта Алибегов.

Той прогнозира възстановяване на бранша едва в края на 2023 г. и то ако няма други кризи. „Всички гледат на кризата в Украйна само в политически план, но тя влияе и на туристическия бранш”,  припомни ресторантьорът. По думите му държавата е трябвало да замени руските туристи с други, но тя не си е свършила работата.

Той коментира и това дали бизнесът няма да получи енергийни помощи ако актуализацията на бюджета не бъде приета от Народното събрание. „Не се притесняваме, защото премиерът явно не е запознат. Енергийните помощи не са в бюджета, а са в Закона за енергетиката, който ще се гласува отделно и мисля, че ще се приеме”, каза председателят на Българската асоциация на заведенията.

Алибегов подчерта, че по време на COVID кризата туристическият бранш е бил най-потърпевш, затова е необходимо поне една година след отпадането на забрани и мерки помощите за туризма да останат. През това време фирмите са задлъжнели, а държавата спира помощите, които идват от Европа. „Най-вероятно ще има протести, тъй като нито едно от обещанията към бранша не е спазено”, прогнозира той.

https://www.vbox7.com/play:c4522b234d

 NOVA

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене