Почетния знак на Петрич връчиха на Силвия Аздреева, която изкачи Еверест и Лхотце

Силвия Аздреева, която успя да изкачи само за 27 часа два осемхилядника – върховете Еверест и Лхотце, вчера се върна в родния си Петрич.

„Не заплаках, когато кацнах в България, но в моя Петрич това се случи. Благодаря ви за топлото посрещане, за подкрепата и силата, която ми давате. Винаги ще бъда с Петрич“, бяха първите думи на Силвия Аздреева, която беше посрещната с огромно вълнение, радост и гордост.

От името на кмета Димитър Бръчков зам.-кметът Борислав Коларов поздрави Силвия и й връчи Почетния знак на Петрич. „Ти, Силвия, показа по най-невероятния начин борбения дух на петричани, избра трудния път, но не се върна нито крачка. И успя! Бъди пример и с обичта, която носиш в сърцето си към родния Петрич, който е един от малкото градове в света, чието знаме достигна и се развя на 8 848 м. височина. Благодарим ти! Горди сме!“, каза зам.-кметът Борислав Коларов.

В Петрич Силвия се срещна със своите учителки от ДГ „Здравец“, от IV ОУ „Христо Смирненски“ и от ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Силвия Аздреева вече е достоен носител и на Почетния знак на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златарев“, който също й беше връчен официално вчера. От колектива на училище „Христо Смирненски“ Силвия прие написано с обич за големия подвиг стихче, а от детската градина получи две рисунки – на планина Беласица и на връх Мусала.

Пътят на Силвия Аздреева до първенеца на планетата и до връх Лхотце беше онагледен със снимков материал на видеостена. Поздрав към Силвия беше излъчен и от Българската федерация по катерене и алпинизъм. Сълзи се появиха на лицето на Силвия Аздреева, когато изпълнителите от Флоклорна формация „Хераклея“ изпяха химна на Петрич.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене