Актуализацията на бюджета не мина в ресорната комисия в парламента

Актуализацията на бюджета не беше приета в бюджетна комисия. 11 „за“, 8 „против“ и 3 „въздържали“ се от ИТН. Следващата седмица в пленарна зала ще бъде интересно. Това обяви на профила си във Facebook съпредседателят на „Да, България“ Владислав Панев.

Шестима представители на „Продължаваме Промяната“ са подкрепили проекта за промени в държавния бюджет. Същото са сторили и тримата от „БСП за България“, както и двамата представители на „Демократична България“. Петима депутати на ГЕРБ-СДС, двама от ДПС и един от „Възраждане“ са гласували против. Тримата от „Има такъв народ“ са се въздържали. По-рано днес комисията одобри промените в бюджетите на ДОО и на НЗОК за тази година. Въпреки това проектът ще влезе в пленарната зала, обяви пред bTV Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

Именно актуализацията на бюджета се превърна в един от формалните поводи Слави Трифонов да оттегли министрите си от правителството, а ходът доведе до остри нападки между „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“. Въпреки това останалите три партии в управляващата коалиция подчертаха, че са единни и ще продължат с предложената актуализация на бюджета. Премиерът Кирил Петков пък заяви, че ще управлява с правителство на малцинството, като изрази надежда, че ще се намерят 12 депутати от ИТН, които да ги подкрепят.

Начело на бюджетната комисия е именно представителят на „Има такъв народ“ Любомир Каримански, чиято номинация за управител на БНБ също стана повод за трус в коалицията. Негови заместници са Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“, Кирил Ананиев от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Румен Гечев от БСП.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене