Румяна Бъчварова решава до дни за допълнителен щат в паспортните служби в Гоце Делчев и Петрич

main_b

Паспортна служба – Гоце Делчев

Новият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова до седмица решава дали да разкрие по още един пълен щат в паспортните служби в Гоце Делчев и Петрич.

След като бившият силов министър Веселин Вучков остави без последствие настойчивото искане на неврокопския депутат Георги Андонов за разкриване на още един щат в Паспортна служба – Гоце Делчев, за да може жителите на региона да бъдат обслужвани на две гишета. Въпросът вече е поставен пред Бъчварова.

Проблемът се отнася и за Петрич, където също трябва да бъде разкрит нов щат и второ гише, коментира Георги Андонов.

Румяна Бъчварова е обещала през следващата седмица да се запознае детайлно със ситуацията в паспортните подразделения в областта и с конкретното искане на народния представител от Гоце Делчев, което постъпи при него в първата му приемна след старта на работата на 43 Народно събрание.

От ноември миналата година досега обаче все още няма нито позиция, нито решение от страна на вътрешното ведомство и ОД МВР – Благоевград.

Неудобството в обслужването на гражданите от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча при издаването на лични и международни паспорти ескалира в последните дни, откакто на гишето работи само една служителка, и то до обяд, поради отсъствие по болест на колежката й, която също е на половин щат.

Това създава допълнителни трудности както на гражданите, така и на самата служба.

„Губим време и средства, налага ни се по няколко пъти да пътуваме до Гоце Делчев, за да подадем документи и после да получим личните карти и международни паспорти. Днес разбрахме, че работното време на гишето е само до обяд, което е крайно неудобно, особено за такива като нас, които пътуват от съседните общини. Ето днес изгубихме цял ден, без да свършим работа и ще трябва отново да  пътуваме утре рано сутринта, че да може до обяд да подадем документите си“, сигнализираха ИНФОМРЕЖА група младежи от гърменското село Рибново, които преди дни били на интервю за работа в Англия и им се налага бързо да си извадят необходимите документи, за да не изпуснат сроковете за заминаване.

Както ИНФОМРЕЖА писа, в свое парламентарно питане по проблема преди месеци депутатът Георги Андонов предложи от трибуната на Народното събрание на бившия министър Веселин Вучков да редуцира раздутите щатове в същата служба в ОД МВР – Благоевград и да осигури по един пълен щат на службите в Гоце Делчев и Петрич.

Андонов се аргументира с това, че в Благоевград обслужващите гишета са 5, а в Гоце Делчев и Петрич – по едно.

Тогава ексминистърът Вучков отклони предложението на неврокопския народен представител, като заяви, че единствено директорът на ОД МВР – Благоевград има право да се разпорежда с щатовете и именно в неговитеправомощия била както щатната политика, така и обслужването на гражданите в паспортните служби в областта.

Паспортна служба – Гоце Делчев обслужва близо 75 000 жители от четирите общини. Там работят две служителки на по 4-часов работен ден. Създават се дълги опашки, а затрудненията налагат много хора да пътуват за тази услуга и до Благоевград.

„Да се нормализира дейността на паспортните служби в Гоце Делчев и Петрич и да не се създават излишни неудобства и разходи на жителите, е необходимо обслужването в двата общински центъра да се осъществява на две гишета и да бъдат разкрити по един пълен щат с 8-часов работен ден“, е категоричен още Георги Андонов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене