Областният управител Валери Сарандев проведе втора работна среща с председателите на общински съвети в област Благоевград

Днес в Конферентната зала на Областна администрация- Благоевград се проведе втора среща между експерти от дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация – Благоевград и представители на общинските съвети в областта.

На работната среща присъстваха ръководството на Областна администрация, юристите, които отговарят за административния контрол на актовете на общинските съвети, председателите на общинските съвети в област Благоевград и юристи към общинските съвети. Отново бяха дискутирани въпроси, свързани с разпореждането и управлението на имоти публична и частна общинска собственост и предоставянето на земи от общинския поземлен фонд на граждани.

Предложено бе да се подеме законодателна инициатива за промени и прецизиране на текстове в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и правилника за неговото прилагане, свързани с възстановяване на земеделски земи. Също така, бе предложено, чрез законодателна промяна, да се прецизират текстове в Закона за общинската собственост по отношение на продажбата на земя – частна общинска собственост на собствениците на законно построени сгради по облекчен режим.

С цел подобряване на организацията и оперативните дейности между Областна администрация и общинските съвети, директорът на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ – Ивайло Василев още веднъж припомни, че срокът за извършване на административен контрол за законосъобразност върху актовете на общински съвети е само седем дни, включително работните, почивни и празнични дни, поради което следва да бъдат окомплектовани пълните преписки с изискуемите по закон документи, отнасящи се към съответния случай.

Присъстващите благодариха на ръководството и експертите на Областна администрация за толерантността, която винаги са проявявали и помощта, която се оказва, когато има установени пропуски. Областният управител ще продължи провеждането на тези срещи, целящи взаимодействие при вземането на решения в полза на жителите на общините в област Благоевград, като следващата е насрочена за началото на месец юли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене