Конференция на тема „1000 години от смъртта на цар Самуил” се проведе в Благоевград

105988-kontraadmiral-mitko-petev-00Конференция на тема „1000 години от смъртта на цар Самуил” се проведе днес в Благоевград. Доклад за живота и делото на българския цар прочете контраадмирал Митко Петев, началник на Военна академия „Г.С.Раковски”, София.

На конференцията присъстваха представители на Военен клуб, Благоевград, Литературен клуб „Оксиморон”, директорът на Регионален исторически музей, Благоеград – Христина Цонева. Събитието е организирано от Областен съвет на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Народно читалище „Никола” Вапцаров-1866”, Военен клуб, Благоевград, Литературен клуб „Оксиморон”.

„Едно чудесно събитие, невероятна годишнина, която трябва да се празнува от всички българи- 1000 години от гибелта на Самуил и най-вече от героичната епопея, която лично той води в продължение на 50 години срещу поробителите. Вдъхнови ме това, че в него има една изключителна зрялост на държавник, новаторство като военоначалник и всичко това обединено от неговата обич към България”, каза контраадмирал Митко Петев.

Екпозиция, посветена на цар Самуил, бе представена от директора на Регионален исторически музей, Благоевград. С доклад на тема „Образът на цар Самуил в творчеството на Димитър Талев и Антон Дончев”, представи Димитър Серафимов, ръководител на клуб „Оксиморон”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене