Слави каза „край“ на кабинета „Петков“ – край ли е обаче? Анализ на проф. Пламен Киров

С казаното от Слави Трифонов по отношение на министрите от „Има такъв народ“ (ИТН) най-вероятното развитие на нещата е да се стигне до вот на недоверие. Именно с него се слага край на едно правителство по процедура. Това заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в ексклузивен коментар за Actualno.com.

Според проф. Киров, заявката на Слави Трифонов за изтегляне на министрите на ИТН не е облечена нормативно процедура за край на правителството – краят идва, когато има вот на недоверие т.е. няма парламентарна подкрепа. Най-вероятно от ГЕРБ ще внесат вот на недоверие, смята конституционният експерт. Отделно, той каза и, че „изтеглените министри“ официално трябва да подадат оставки, за да може да бъдат предложени нови и парламентът да ги одобри – а това е още един вариант да се стигне до падане на правителството.

Проф. Киров счита и че е възможно ИТН да остане като парламентарна подкрепа за управляващата коалиция, т.е. да не участва с министри, но го счита за много малко вероятно, макар самият Слави Трифонов да загатна, че може да гласува за определени инициативи в съзвучие с коалицията, от която сега обяви, че партията му излиза. С други думи – бившият конституционен съдия счита, че едва ли ще има правителство на малцинството.

Какъв тогава е най-вероятният сценарий – според проф. Киров, ще има ново служебно правителство (бел. ред. – то ще е четвъртото, което Румен Радев трябва да сформира като президент). Бившият конституционен съдия прогнозира пред Actualno.com, че Радев ще удължи колкото се може процедурата по Конституция за предсрочни парламентарни избори и такива в крайна сметка ще станат факт през втората половина на септември, 2022 година.

Междувременно експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира пред БНТ, че ако опозицията в парламента внесе искане за вот на недоверие и ако „Има такъв народ“ решат да гласуват заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, тогава има вероятност правителството да падне.

По думите ѝ е възможно и внасянето на вот на доверие, но засега няма такива заявки от страна на премиера.

„Не останах с впечатление, че министър-председателят има намерение да се внесе искане за вот на доверие. Опозицията ако прецени, тя е на ход. Но не е на дневен ред да кажем, че правителството е паднало.

По думите ѝ, възможно е и внасянето на вот на доверие, но засега няма такива заявки от страна на премиера Кирил Петков. „Не останах с впечатление, че министър-председателят има намерение да се внесе искане за вот на доверие. Ако опозицията прецени, тя е на ход. Но не е на дневен ред да кажем, че правителството е паднало“, каза доц. Киселова.

Тя обясни още, че министрите от ИТН трябва да подадат оставки пред министър-председателя, защото изтеглянето на министри на „Има такъв народ“ не води буквално до тяхното освобождаване – необходимо е това да бъде одобрено от Народното събрание. „Предполагам, че премиерът ще направи рокада, като предложи 5-има министри на мястото на тези петима, които излизат – ако приемем, че г-н Рашков става председател на КПКОНПИ. Тази рокада може да мине и с по-малко гласове от 121 в Народното събрание“, заяви експертът по конституционно право.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене