Украйна очаква да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС на 24 юни

Снимка: ЕС

Председателят на украинската Върховна рада Руслан Стефанчук: Украйна го заслужава

Украйна очаква да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС на 24 юни, заяви днес пред Европейския парламент председателят на украинската Върховна рада Руслан Стефанчук.

„Бих искал да ви убедя, че Украйна го заслужава и ако получим това политическо послание, сме готови да работим бързо и качествено за изпълнение на изискванията. Много важно е украинците да получат такова силно послание от Европа“, настоя той пред евродепутатите.

Ако на 24 юни това не се случи, руският президент Владимир Путин ще реши, че може да продължи безнаказано напред, предупреди Стефанчук и призова това да бъде преломен ден към нашата победа.

Той помоли да бъде оказан допълнителен натиск над Русия. „Ако войната продължи, вероятно ще трябва да се направи повече. Цената на поражението би била много по-голяма. Украйна пише история с кръвта си“, добави той.

Стефанчук благодари на всички европейци, подслонили украински бежанци. По думите му трябва да бъде понесена отговорност, а виновниците – да бъдат наказани и да платят за възстановяването на Украйна.

„Несъмнено справедливостта ще възтържествува“, заяви Стефанчук, чието емоционално слово бе посрещнато с аплодисменти на крака от евродепутатите.

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене