Connect with us

Международни

12 крачки, които ни водят към Апокалипсис

Published

on

63478-632x358Мнозина са онези, които се плашат от края на света, не по-малко са и онези, които се присмиват на суеверните страхливци. Както едните, така и другите обаче дори от чисто любопитство не биха имали нищо против да узнаят, кои фактори всъщност биха били определящи за един потенциален Апокалипсис.Именно с тези подбуди учени от Оксфордския университет са решили да удовлетворят неистовия стремеж на суеверни и скептици към знание.

След обстойно проучване, както подобава на истинските професионалисти, екипът от Институт за бъдещето на човечеството към Оксфордския университет и фондация „Глобални предизвикателства” е представил на света първата сериозна научна оценка на апокалиптичните рискове, пред които е изправено човечеството. „Това е научна оценка на сценариите за възможен край на света, но едновременно е и призив към човечеството да се изправи пред предизвикателствата да превърне своите технологични постижения в начин за справяне с апокалипсиса”, се казва в доклада.

Някои от сценариите са резултат от събития, които са извън нашия контрол – като сблъсък на огромен астероид със Земята или изригването на супервулкан, но сериозна заплаха идва и от човешките постижения. Технологичният напредък има потенциал да донесе големи ползи за хората, но може да доведе и до смърт на човешкия род.

Глобален колапс на системата
Това широко понятие се отнася до икономически или обществен срив в световен мащаб, който включва граждански вълнения и разбиване на реда и закона. Това би довело до невъзможност за продължаване на човешкия живот чисто физически. Има твърде много неизвестни фактори, за да се предскаже какъв точно ще бъде резултатът, но учените са наблюдавали реакции в сложно свързани системи като екология и финанси. Оттам произлиза и увереността им, че резултатът от глобален колапс на системата ще е фатален за човешкия род. Възможността за срив е по-голяма, когато няколко мрежи зависят една от друга, посочват още изследователите.

Ядрената война
Страхът от апокалиптична ядрена война например между Русия и САЩ тресе световната общност от десетилетия. Днес заплахата може и да не е чак толкова голяма, но потенциалът за умишлен или случаен ядрен конфликт не е изчерпан. Според някои оценки заплахата от ядрена война е около 10 на 100. Дали ефектът от войната ще бъде засилен, зависи от това ще се предизвика ли „ядрена зима“ – създаване на облак високо в атмосферата, който блокира слънчевите лъчи, водейки до температури под нулата и вероятно унищожение на озоновия слой. За да се случи това, бомбите ще трябва да предизвикат мащабни огнени експлозии, които да вдигнат праха достатъчно високо в атмосферата. Последиците ще доведат до масов глад и най-вероятно държавите ще се разпаднат.

Астероид
Може да звучи като научна фантастика, но сблъсък с астероид може да доведе до края на света. Големи астероидни сблъсъци в обекти с мащаб 5 или повече километра се случват веднъж на 20 милиона години. Когато това стане, енергията, която ще се освободи при сблъсъка ще е 100 000 пъти по-голяма от тази, произведена от най-голямата бомба, взривявана някога на Земята. Резултатът ще е унищожена площ с размерите на държава като Холандия. След първоначалния удар, катаклизмите ще продължат заради от облаците прах, които ще бъдат изхвърлени в атмосферата. Това ще доведе до климатични изменения, което ще затрудни снабдяването на човечеството с храна и ще доведе до политическа нестабилност.

Неизвестни рискове

Един от сценариите за края на света представлява съвкупност от всички неизвестни рискове за човечеството – явления, които не са изследвани или пък се появяват изключително рядко и то в изолация. Заедно те представляват значителна апокалиптична заплаха.

Синтетичната биология
Генното инженерство на супер организми може да бъде от полза за човечеството. Но освобождаването на супер организъм, който е насочен към хората, или изключително важна част от екосистемата, може да завърши с катастрофа. Това може да стане при случайно или непреднамерено изпускане от лаборатория в случаи на биовойна или биотероризъм. Въздействието ще бъде по-лошо от всяка пандемия.

Екологичен колапс
Пълното разбиване на глобалната екосистема би довело до масово измиране на обитаващите в нея организми. Вероятността за това зависи от степента, в която хората зависят от самата екосистемата. Измирането може да бъде забавено, чрез начин на живот, който е независим от системата. Постигането на независим, от глобалната екологична система, живот особено по време на срив ще бъде голямо технологично предизвикателство.

Глобална пандемия
Апокалиптичната болест, която човек вече е в състояние да създаде, би била нелечима (като Ебола), почти винаги с фатален край (като бяс), изключително заразна (подобно на обикновена настинка) и имаща дълги инкубационни периоди (като HIV). Ако тези разрушителни функции, бъдат обединени в един патоген, той ще е в състояние да съчетава функции от различни вируси. Тогава броят на загиналите ще бъде много голям, заради модерния транспорт и високата гъстота на населението.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект е може би най-дискутираната апокалиптична заплаха. Става дума за развитието на машини и софтуер до човешко ниво на интелигентност. Такива интелекти не могат да бъдат лесно контролирани – нито от създателите им, нито от международен орган. Липсата на контрол може да доведе до възможността машините сами да засилват собствена си интелигентност. И ако те решат, че човечеството няма никаква стойност, ще са в състояние да изградят свят без хора. В същото време изкуственият интелект е с най-голям потенциал да се пребори с другите рискове, изложени в доклада, което го прави инструмент с големи възможности за помощ на човечеството.

Супервулкан
Опасността от супервулкан е базирана на изригване с мощност 1000 пъти по-голяма от нормалното изхвърляне на аерозоли и прах, изпратени в атмосферата. Този прах ще абсорбира слънчевите лъчи и ще предизвика глобална „вулканична зима“ – с ефекти, подобни на тези, причинени от астероид или ядрена война. С наличната технология, с която човечеството разполага в момента не може да се направи почти нищо, за да се предотвратят пораженията.

Екстремна промяна на климата
Учените в момента прогнозират, че промените в климата, причинени от човешка дейност, като добавяне на въглероден диоксид в атмосферата, биха довели до глобално покачване на температурите средно с 4°С. Съществуват и по-крайни прогнози затоплянето да стигне с до 6°С. Въздействието ще бъде най-силно в по-бедните страни, които ще станат необитаеми, заключва изследването, и ще доведе до масови жертви, глад и масова миграция.

Лошо управление

Това се отнася за две основни категории вероятни държавни бедствия – неспособност на правителствата за решаване на основните проблеми и активно и нарочно причиняване на лоши условия за населението. Пример за първото е провал за намаляване на крайната бедност. За второто – изграждане на глобални тоталитарни държави. Промените в технологиите, политиката и обществото могат да доведат до създаването на по-добри правителства, но могат да направят и обратното.

Нанотехнологиите

Супер прецизното производство на атомно ниво, може да създаде материали с нови свойства, изключително издръжливи и „умни“ и това би било от голяма полза за човечеството. Нанотехнологиите могат обаче и да са причина за най-големите проблеми в света, в това число изчерпването на природните ресурси и чистата вода, замърсяването, климатичните промени и дори бедността. Те могат да доведат и до създаването на голям арсенал от конвенционални и нови оръжия.

Източник: „Монитор“

Международни

Земетресение с магнитуд 6,5 удари Тайван

Published

on

Трусът разлюля сградите и накара хората да избягат на улицата

Земетресение с магнитуд 6,5 удари днес Тайван, разлюля сградите и накара хората да избягат на улицата, предаде ДПА.

Според метеорологичната агенция на Тайван огнището е било на дълбочината от 66, 8 километра, а епицентърът – на около 23 километра южно от най-източната тайванска област Илан. Трусът е бил усетен на целия остров.

Първото земетресение бързо е било последвано от трус с магнитуд 5,4. В столицата Тайпе е било спряно метрото. Чували са се сирените на линейки, но засега не се съобщава за сериозно пострадали или за големи материални щети.
/БТА/

Камелия Цветанова

dnes.bg

Continue Reading

Международни

Пише ни един щастлив тъст от Великобритания

Published

on

… Hello – I am the father of the bride who wrote this story. It is good to see it reported in your newspaper. We very much enjoyed our stay in your beautiful town, and particularly the fabulous wedding celebration.

David Bottomley…

Здравейте – аз съм бащата на булката, който написа тази история. Хубаво е, че я виждаме във вашия вестник. Много се насладихме на престоя си във вашия красив град и особено на страхотното сватбено тържество.

Този коментар в сайта на Топ Преса е от Дейвид Ботъмли по повод статията „Как един британец и жена му успяха да стигнат за сватбата на дъщеря си в Гоце Делчев“ – история разказана с много любов и с невероятно чувство за хумор, която преведохме за нашите читатели с удоволствие.

Екипът ни желае на ХАНА и ГЕОРГИ и техните близки много здраве, обич и още щастливи срещи!

Continue Reading

Международни

Вулканът Асо в Япония избълва гигантски стълб от пепел (ВИДЕО)

Published

on

Кадър: YouTube

За момента няма данни за пострадали хора при изригването

 

Вулканът Асо – един от най-активните в Япония, започна да изригва днес, като избълва гигантски стълб от пепел, висок 3500 метра. Туристите, дошли на този туристически обект в югозападната част на архипелага, побързаха да се евакуират, предаде Франс прес.

За момента няма данни за пострадали хора, въпреки че в района се разхвърчаха отломки скали след зрелищна експлозия, заснета от телевизионни камери.

Властите предупредиха местните жители и туристите да не доближават вулкана, по чиито склонове се стичат горещи газове, търкалят се камъни и се сипе пепел.

Хората, намиращи се наблизо, трябва да внимават за големи скални късове, изхвърлени от вулкана, заяви Томоаки Одзаки от Японската метеорологична агенция на пресконференция, излъчена по телевизията.

За последен път агенцията обяви същото ниво на тревога по повод вулкана Асо през 2016 г., когато той отново изригна, след като предходната година се активизира след 19-годишен сън.

Японският архипелаг е разположен в т. нар. Тихоокеански огнен пръстен, където са регистрирани голяма част от земетресенията на планетата, припомня АФП, цитирана от БТА.

Асо е сред внимателно наблюдаваните от общо 110 активни вулкана в Япония. Друг е Фуджи, на стотина километра от столицата Токио, в централната част на архипелага.

Елка Василева
dnes.bg

Continue Reading

Международни

Българите в чужбина пращат 7 пъти по-малко пари на роднини

Published

on

Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на близките си в България. За първите 7 месеца на годината те са превели едва 98 милиона евро, сочат данните на БНБ. За сравнение през 2019 година българите зад граница са изпратили вкъщи рекордните над 1 милиард евро.

“Това, което е важно, е ролята, които тези пари „играят“. Емигрантските пари играят една по-друга роля – на допълващ доход за много домакинства, особено по-бедните. Те най-често биват харчени за храна, за гориво, за покупка на дребна техника. Тяхното свиване в хода на кризата е не толкова удар в системата в икономиката, колкото върху домакинските бюджети. Този допълващ доход изчезва и това води след себе си разширяване на разликата в доходите на бедни и богати“, коментира в ефира на БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според него тези пари трудно биха могли да бъдат компенсирани по друг начин, защото и в момента не е ясно къде точно отиват тези пари, които влизат от чужбина.

„Това което може да се случи е семейства, които преди са разчитали  на такъв доход сега ще се обърнат към социалната система. Като инструменти като помощи за отопление и този тип схеми за по-популярна защита. Това, което е по-интересно да се проследи е колко хора са се върнали от чужбина във входа на самата криза. Те се явяват и потенциална нова работна сила, ако останат в България.“, поясни още икономистът.

Най-много пари на своите близки са изпратили работещите българи в Америка, Германия и Испания.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ