Лятно училище „Родопски багри“ обяви конкурс за учениците на Смолян

Лятно училище „Родопски багри” обяви конкурс за рисунки за учениците през лятното ваканция в Смолян. Инициативата е поредната на Клуба на жените „Родопчанка“.

Дамите проведоха информационен ден по стартиралия проект, финансиран от бюджета на община Смолян, за Лятно училище „Родопски багри”. Целта е да се популяризира чудния свят на родопските багри, да се насърчат творческите дарби на учениците и да се осмисли лятната им ваканция, каза Радка Тунева – Янчевска.

По темата родопски багри децата ще могат да интерпретират творчески природата, родопските митове и легенди, етнографски мотиви (обичаи, носии, бит), паметници на културата, фолклор, мултиетническа среда и др. „Това ще вдъхнови участниците да се вгледат в красотите на Родопите, да повишат знанията си за местния фолклор, за традициите, за паметниците на културата, за миналото и настоящето, като всичко това да пресъздадат в рисунки. Основните проблеми и нужди, които налагат изпълнението на проекта, са породени от ниската мотивация на децата и младежите да участват активно в откриване и развитие на собствените си дарби“, посочи Янчевска.

Според регламента на конкурса, в него могат да участват всички деца и ученици на възраст от 6 до 19 г. , разделени на две възрастови групи:

Компетентно жури ще класира по една творба за I -во, II-ро и III-то място в двете възрастови групи, а всички деца ще получат удостоверение за участие.

Наградените ще бъдат обявени в началото на септември т.г., когато ще бъде открита изложба с творбите от конкурса.

Постоянната експозиция ще бъде експонирана в Свободното женско пространство на Клуб на жените „Родопчанка“ в Дома на техниката в Смолян. Дамите се надяват след това експозицията да бъде поканена и в училища в региона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене